"Spitalul Regional de Urgență se poate face de către clujeni"

"Spitalul Regional de Urgență se poate face de către clujeni"
Comisarul european le-a spus primarilor și șefilor de regiuni întruniți la Cluj cum să facă rost de bani europeni

Spitalele Regionale de Urgență (SRU) se vor putea face de către administrațiile din Cluj, Iași și Craiova dacă Guvernul României ia această decizie, susține comisarul european pentru politică regională Corina Crețu.

"Cu toate că a pornit ca o inițiativă a Ministerului Sănătății, înființarea SRU poate fi transferată administrației din Cluj dacă guvernul răspunde afirmativ cererii formulate de aici. Din punctul de vedere al Comisiei Europene, noi suntem gata să schimbăm beneficiarul. Până la urmă important este ca această investiție să se facă și nu de către cine este ea făcută", a menționat comisarul.

Ea a menționat că în Regiunile Nord-Vest și Nord-Est ale României s-au desfășurat deja două proiecte pilot de succes implementate direct de CE, în cadrul cărora experții europeni s-au deplasat personal în teren pentru a a ajuta zone mai puțin dezvoltate ale Europei sau care nu au reușit să deruleze în ritmul dorit proiecte cu fonduri europene. 

"Sunt multe domenii unde este nevoie de aceste fonduri în România: pentru întreprinderi mici și mijlocii, în zona de cercetare-dezvoltare-inovare, în infrastructura de transport. Sunt orașe care au atras mai mulți bani decât li s-a alocat de la nivel național, dar și altele care nu au reușit să genereze proiecte de succes. Oradea avea alocate inițial 35 de milioane de euro, însă a atras peste 200 de milioane pentru că a depus de trei ori mai multe proiecte, iar banii au fost redirecționați de la alte orașe. La fel a reușit municipiul Cluj-Napoca", a constatat Corina Crețu

La Cluj-Napoca are loc conferinţa Comisiei pentru politica de coeziune teritorială (COTER) a Comitetului European al Regiunilor ”Susţinerea şi dezvoltarea unei politici de coeziune eficiente pornind de la autorităţile locale şi regionale din UE”. Evenimentul este prezidat de Isabelle Boudineau, preşedintele COTER a Comitetului European al Regiunilor, şi de primarul Clujului, Emil Boc.

Comenteaza