Specialiștii din Cluj au ieșit din letargie și încep să își caute joburi

Specialiștii din Cluj au ieșit din letargie și încep să își caute joburi

Zona Clujului se află pe locul doi pe țară, la început de an, în privința căutărilor de locuri de muncă de către specialiști, pe măsură ce angajatorii anunță tot mai multe posturi disponibile care necesită acest tip de personal.

600.000 de înscrieri pentru locuri de muncă au fost înregistrate în prima lună din an pe cea mai mare platformă de recrutare din România. 300.000 de aplicări au fost înregistrate pe Ejobs pentru angajatorii din retail, 100.000 pentru prestări servicii, 100.000 pentru IT şi 90.000 în bănci şi servicii financiare.

"Începutul de an a fost unul în care specialiştii pare că s-au reactivat. Au văzut că a crescut exponenţial numărul de locuri de muncă din piaţă, inclusiv cele compatibile cu nivelul lor de pregătire şi experienţă. Dincolo de numărul mare de joburi din retail şi din call-centere, ianuarie a venit cu multe oferte în sectoare ca banking, IT sau farma, iar candidaţii cu experienţă vor să profite de aceste "ferestre" de oportunitate", a declarat Bogdan Badea, CEO al Ejobs România.

60.000 de candidaţi din categoriile de experienţă mid-level (2-5 ani de experienţă), senior level (peste 5 ani de experienţă) sau manageri au aplicat în ianuarie pentru un loc de muncă în România sau în străinătate. Alte domenii care au suscitat un interes crescut în rândul acestor candidaţi au fost industria alimentară, construcţiile, auto, publicitate/marketing/PR sau farma.

60.000 de aplicări au fost depuse şi pentru joburile din străinătate. Cei mai mulţi candidaţi au optat pentru un loc de muncă în Germania, Olanda, Marea Britanie, Franţa sau Danemarca, Italia şi Spania, fiind prezente mai degrabă în aplicările candidaţilor fără experienţă sau ale celor din categoria "blue-collar" (muncitori, n. red.). Domeniile care au atras cele mai multe aplicări au fost construcţii, transport / logistică, retail prestări servicii, producţie şi IT.

"Comparativ cu anii trecuţi, mai puţin 2020, încă ne aflăm la un nivel destul de scăzut în privința dorinţei românilor de a pleca să lucreze în străinătate, cu toate că numărul de joburi postate de angajatorii din afara ţării pare să crească în mod constant. Este nevoie de candidaţi, ofertele companiilor sunt atrăgătoare, însă decizia de a pleca din ţară în această perioadă este considerată riscantă, deşi timpul mediu necesar găsirii unui job în România este mai mare decât era în 2019 sau în 2018", a explicat Badea.

Cei mai activi specialişti în căutarea unui job au fost din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi sau Ploieşti. 25.000 de locuri de muncă pentru Romania şi străinătate sunt disponibile pe Ejobs, 16.000 dintre ele se adresându-se candidaţilor din categoriile mid-level, senior level sau managerilor.

Comenteaza