Spațiile comerciale din centrul Clujului: ofertă mică, prețuri mari

Spațiile comerciale din centrul Clujului: ofertă mică, prețuri mari

Investitorii în segmentul comercial din Cluj-Napoca mizează pe un randament de peste 7% pe an, unul dintre cele mai mari din România. Pentru că o chirie în centru ajunge și la 50 euro/mp, operatorii se orientează acum mai ales către zonele rezidențiale noi ale orașului.

„Spațiile comerciale în suprafețe generoase, excelent localizate, cu vizibilitate și expunere bună au fost ocupate treptat de branduri internaționale ce au în spate, pe lângă o imagine bine conturată, și o putere financiară superioară. Intrarea pe piață a comercianților ce își permit susținerea unor chirii pe termen lung și dezvoltarea constantă a pieței locale au dus în timp la creșterea segmentului de spații comerciale”, spune Marteen Deboo, directorul platformei imobiliare Wizmo.ro.

Clujul se află printre orașele cu cea mai mare atractivitate pe segmentul comercial din România, unde stocul spațiilor de acest tip depășește 350.000 mp, conform analizei Wizmo - RE/MAX. Un impact puternic l-a avut lansarea pe piață a celor două mall-uri care au adus nu doar un surplus de 100.000 mp de spații comerciale, ci și suplimentarea investițiilor făcute de către marii retaileri și brandurile de top.

Traficul și expunerea, criterii importante

Pentru zona centrală și semicentrală a orașului oferta de spații comerciale este foarte restrânsă, iar prețurile, ridicate. Chiria în centru se încadrează este de 25-50 euro/mp și poate ajunge până la 10-20 euro/mp în zona semicentrală, unde spațiile beneficiază de trafic intens și de expunere bună. În privința locațiilor din alte zone, investitorii preferă cartierele nou-construite, cu numeroase dezvoltări rezidențiale.

Ca proporție a cererii, pe segmentul comercial din Cluj se observă orientarea către segmentul alimentar, farmacii, cafenele, restaurante, apoi spații pentru comercializare de îmbrăcăminte, încălțăminte, decorațiuni interioare, mobilier. Marile branduri de retail (Mega Image, Carrefour, Lidl, Profi) desfășoară ample campanii de dezvoltare, vizând cu precădere zonele nou-dezvoltate rezidențial.

Chiria ajunge și la 5.000 de euro

„Raportat la tranzacțiile per vânzări de proprietăți, în ultimii ani segmentul comercial din Cluj nu a înregistrat schimbări majore. Prețurile la care sunt scoase la vânzare spațiile diferă în funcție de locație, principala caracteristică, și randamentul obținut în funcție de chiria generată. Ele pornesc de la 2.000 euro/mp și pot depăși chiar 5.000 euro/mp pentru spațiile cu bune caracteristici și chiriași cu bonitate”, a declarat Alina Berghian, sales associate la agenția RE/MAX Grup de Lux.

Spațiile comerciale reprezintă un segment imobiliar din ce în ce mai atractiv pentru investitori, o piață ce înregistrează creșteri anuale de 15%. Finanțatorii, care se orientează preponderent spre orașele mari ale țării, mizează pe obținerea unor randamente de 7% pe an.

Pe fondul unei creșteri constante a puterii de cumpărare, în ultimii ani s-a dezvoltat vizibil apetitul pentru consum al populației, materializat și în segmentul comercial. Principalele motoare ale pieței imobiliare comerciale sunt randamentele, rata de ocupare a proprietăților și încrederea în investițiile imobiliare.

Proprietarii închiriază spațiile, dar nu le vând

România oferă indici de măsurare a randamentului unei investiții în imobiliare (yield) mult mai atractivi decât țările din regiune pe acest segment. Segmentul comercial local a cunoscut o creștere a stocurilor, respectiv a ofertei de spații de acest tip, cu 15% anual. Investițiile comerciale s-au îndreptat în ultima perioadă către orașele cu peste 100.000 de locuitori, unde finanțatorii mizează pe obținerea unor randamente de 7% pe an. Topul preferințelor investitorilor cuprinde următoarele orașe: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași.

Pe acest segment nu sunt așteptate creșteri de prețuri majore, atât timp cât numărul tranzacțiilor nu este suficient de mare, susțin analiștii imobiliari. Pentru achiziții în zonele centrale un interes continuu l-au manifestat investitorii care vizează spațiile deja închiriate cu termene contractuale ferme și randamente bune. Cererea pentru achiziții este condiționată de oferta foarte restrânsă, fapt datorat orientării proprietarilor mai mult înspre închiriere decât spre vânzarea spațiilor comerciale.                                                

Wizmo.ro este o platformă pentru anunțuri imobiliare cu 72.000 de proprietăți listate și 760.000 de utilizatori. Proiectul a fost lansat în 2016 de către un grup mixt de investitori belgieni și clujeni, cu expertiză în domeniul imobiliar și în marketing digital. Misiunea sa este de a facilita și intermedia într-un mod transparent și accesibil interacțiunile dintre proprietari, agenții imobiliare, dezvoltatori și clienți.

Top randamente România
  • București 7,25%
  • Cluj 7,25%
  • Iași 7,00%
  • Timișoara 7,00%
Randamente în Europa Centrală și de Est
  • România 7,25%
  • Slovacia 6,00%
  • Ungaria 5,90%
  • Cehia 5,00%
  • Polonia 5,00%
Comenteaza