Soluții IT pentru Cluj: panouri inteligente, supravegherea traficului, monitorizarea poluării

Soluții IT pentru Cluj: panouri inteligente, supravegherea traficului, monitorizarea poluării
Maratonul de programare de la Sala Polivalentă a durat 40 de ore | Foto: Endava
Soluții IT pentru Cluj: panouri inteligente, supravegherea traficului, monitorizarea poluării
Soluții IT pentru Cluj: panouri inteligente, supravegherea traficului, monitorizarea poluării

Competiția Code4Cluj 2018 a generat nouă proiecte inovatoare menite să rezolve problemele cu care se confruntă comunitatea clujeană. Proiectul câștigător a fost desemnat CityB/t, panou interactiv cu ajutorul căruia clujenii pot afla detalii despre evenimente și informații relevante din oraș.

CityB/t constă în dezolvarea unori panouri inteligente care oferă informații interactive și dedicate și cu ajutorul căruia clujenii se pot conecta la propriul oraș. Panourile vor furniza informații despre comunitate, evenimentele și proiectele de responsabilitate socială care au loc în Cluj-Napoca, pot afișa reclame și pot reprezenta un punct de comunicare între locuitori și administrație.

Pe locul doi s-a situat ElectriCity, aplicație care promite să rezolve problema traficului folosind camere de supraveghere. Locul trei a fost ocupat de CleanAirCluj, ce colectează date despre poluare și informează locuitorii asupra acțiunilor pe care le pot întreprinde pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Pe viitor se dorește ca acest eveniment să fie unul de tradiție, care să ofere spațiu inovației și implicării active în comunitate.

Concursul de tip hackathon a fost organizat de Endava, unul dintre cei mai importanți angajatori pe plan local din domeniul tehnologiei informației, la Sala Polivalentă. Pasionații de tehnologie cu spirit antreprenorial care au dat curs invitației de a schimba orașul în care locuiesc, au dezvoltat, timp de trei zile, proiecte care să contribuie la viziunea Cluj Smart City.

Maraton de programare de 40 de ore

Domeniile pe care s-au concentrat inițiativele au fost transport și mobilitate, educație și afaceri, relația cu cetățenii, energie și mediul înconjurător, retail, turism, sănătate și siguranța cetățenilor. Hackathonul a fost organizat în colaborare cu primăria. Sala Polivalentă a fost adaptată pentru un maraton de 40 de ore de programare: zone de inovație, spații de relaxare, facilități care să asigure o experiență plăcută participanților.

“În Endava, credem că inovația și colaborarea sunt factori esențiali în dezvoltare. Cooperarea dintre cetățeni, companii private, instituții publice, mediul academic, organizatii nonprofit și alte comunități în ceea ce privește utilizarea tehnologiei pentru a crește calitatea vieții, dă naștere unui ecosistem care poate avea un impact pozitiv major în comunitate.

Cluj-Napoca este un oraș care beneficiază de un asemenea ecosistem, aflat în continuă expansiune, de o viziune pe termen lung în ceea ce priveste strategia de digitalizare a orasului și de un număr mare de specialiști în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

Prin Code4Cluj Hackathon, ne-am dorit sa aducem împreună oameni creativi, pasionați de inovație, pentru a dezvolta soluții pentru un oraș modern și inteligent. Implicarea activă a fiecăruia dintre noi arată că ne preocupă binele comunității din care facem parte, contribuind astfel la formarea unui mediu mai bun și mai armonios”, a declarat Isabela Buhai, Cluj Delivery Unit Manager la Endava.

15 minute pentru a-și susține proiectul

Fiecare echipă a avut la dispoziție 15 minute pentru a-și susține proiectul în fața juriului. Printre criteriile de evaluare a proiectelor s-au numărat aplicabilitatea, justificarea costurilor și beneficiilor, contribuția adusă comunității clujene, calitatea prezentării, alinierea la tendințele tehnologice și abordarea inovatoare. Endava este o companie de servicii IT care lucrează cu unele dintre cele mai mari companii la nivel internațional din domeniile financiar-bancar, asigurări, telecomunicaţii, media,technologie și retail.

Aceasta are 4.600 de angajați în sediile sale din America de Nord, Europa de Vest și centre de livrare în Columbia, Argentina, Uruguay, Venezuela, Moldova, România, Macedonia, Serbia și Bulgaria. Principalii săi concurenți locali sunt Softvision, NTT DATA România, TSE/Betfair și Iquest, conform "Studiului pieței de IT din Cluj", realizat de Encore Research pentru Clusterul ARIES Transilvania.

Comenteaza