Sibiul, pe urmele Clujului. Noul mall ucide magazinele din centrul istoric

Sibiul, pe urmele Clujului. Noul mall ucide magazinele din centrul istoric

Comercianții spun că vadul noului mall din Sibiu este mai constant, proprietarii de restaurante și cafenele nu cred că mai e loc de extindere, iar agenții imobiliari fac o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat la Cluj acum peste 10 ani.

Un efect imediat al deschiderii noului centru comercial din Sibiu este închiderea mai multor magazine de pe pietonala N. Bălcescu, conform Turnul Sfatului. Patru astfel de spații s-au golit recent, alăturându-se celor deja aflate în căutare de noi chiriași.

Seroussi și Bigotti sunt magazinele care au închis unitățile din zona centrului istoric pietonal al Sibiului și, asemeni celor de la Zara și Massimo Dutti, s-au mutat în Promenada Mall. Surse din piață nu exclud ca astfel de situații să se mai repete, pe măsură ce noi spații comerciale din mall, aflate acum în curs de amenajare, vor fi date în folosință.

La Sibiu mai există o particularitate care determină comercianții să plece din centru: majoritatea clădirilor fac parte din aria protejată și nu oferă posibilități de remodelare a spațiilor comerciale, ca suprafață. Migrația comercianților din zona pietonală către centrele comerciale create după chipul celor din vest s-a întâmplat și în Cluj-Napoca, atunci când s-au deschis Polus și Iulius.

"Bătea vântul prin centrul Clujului, găseai o cafenea sau două, două magazine, în rest, nimic. Acum s-au întors înapoi acei comercianți, iar chiriile de pe pietonala din Cluj sunt mai mari decât cele din Sibiu. Cu siguranță același lucru se va întâmpla și la Sibiu”, spune reprezentantul unei agenții imobiliare.

Faptul că din centrul istoric al Sibiului dispar comercianții de haine va afecta și restaurantele, și cafenelele din zonă. Spațiile comerciale lăsate goale în ultimele zile vor fi greu de umplut de cei din domeniul hoteluri – restaurante - catering, extins suficient în zona centrului istoric.

Comenteaza