Sfaturi de la InfoCons pentru cumpărăturile de 8 Martie. La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o bijuterie

Sfaturi de la InfoCons pentru cumpărăturile de 8 Martie. La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o bijuterie

Specialiştii InfoCons au alcătuit o listă de recomandări de care ar trebui să ținem cont atunci când achiziționăm bijuterii. 

Pentru că este 8 Martie bijuteriile sunt printre cadourile care se dăruiesc în această zi, InfoCons vine cu sfaturi esențiale pentru ca cei care doresc să le achiziționeze să știe la ce să fie atenți atunci când le cumpără.

Înainte de a cumpăra o bijuterie, clientul trebuie să se asigure că locul de unde se face achiziţia beneficiază de autorizaţie pentru vânzarea de obiecte din metale preţioase şi pietre preţioase.

Un alt aspect important este că preţurile de vânzare ale metalelor preţioase şi ale pietrelor preţioase nu sunt impuse de nicio instituţie de stat.

De asemenea, trebuie evitată cumpărarea de bijuterii de la persoane care "vă acostează" pe stradă sub diverse pretexte, dar şi achiziţionarea de obiecte din metale preţioase cu greutate suspectă.

Reprezentanţii InfoCons menţionează, totodată, că e importantă solicitarea de informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare (dacă acestea există) şi, neapărat, precizarea că piatra este naturală.

Pe lista recomandărilor specialiştilor se mai află:

  • feriţi-vă de oferte de vânzări nesolicitate şi de la persoane neautorizate;
  • asiguraţi-vă că veţi primi un Certificat de calitate în original, însoţit de factură sau bon fiscal;
  • asiguraţi-vă că primiţi factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză;
  • cereţi informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service care pot să apară;
  • verificaţi politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare care nu ţin de cauze mecanice ce pot interveni în momentul purtării.

În cazul Certificatului de calitate, acesta trebuie să conţină, în mod obligatoriu, detalii corecte, precise şi complete referitoare la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc.) - natural/sintetic/artificial, precum şi datele de identificare ale operatorului economic de unde este achiziţionat produsul.

InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu aplicaţia gratuită InfoCons, ce pune la dispoziţia utilizatorilor alerte rapide pentru produsele nealimentare, printre care şi bijuterii, la nivelul Uniunii Europene, actualizate în timp real.

Astfel, prin descărcarea aplicaţiei din App Store, Google Play sau App Gallery, consumatorii au acces direct şi transparent la alertele rapide pentru produsele nealimentare, actualizate zilnic şi însoţite de detalii, precum: denumire produs, ţara vizată, gradul de risc, originea produsului, data la care intră alerta în vigoare şi fotografia cu produsul vizat.

Comenteaza