Șeful Companiei de Autostrăzi a inspectat șantierele Clujului. Când va fi gata drumul surpat Dej – Baia Mare

Șeful Companiei de Autostrăzi a inspectat șantierele Clujului. Când va fi gata drumul surpat Dej – Baia Mare
Șoseaua care duce spre Baia Mare s-a dus la vale în luna mai | Foto: Digi24

Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, a fost în control pe autostrada Câmpia Turzii – Târgu-Mureș și pe drumul național Dej – Baia Mare.

O comisie a CNAIR, condusă de Narcis Neaga, însoțit de directorul general adjunct Cristian Andrei, directorul dezvoltare drumuri naționale, poduri și variante ocolitoare, Mihai Bașulescu, directorul direcției tehnice, Gheorghe Ispas și directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj (DRDP), Radu Băruță, a inspectat zonele cu probleme și lucrările aflate în desfășurare pe raza regionalei.

Aceștia au fost și pe drumurile naționale 17C și 17D pentru a vedea realitatea din teren și a găsi soluții unde sunt probleme. Neaga a cerut conducerii DRDP să supravegheze riguros toate lucrările și să fie foarte atentă la respectarea termenelor asumate de constructori și la calitatea lucrărilor executate. După verificările din zona Bistrița-Năsăud, delegația a inspectat șantierele celor 4 loturi ale autostrăzii Câmpia Turzii – Târgu-Mureș.

Principalele discuții dintre șeful CNAIR și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, au vizat necesitatea realizării cât mai rapid a centurii pentru a fluidiza circulația din oraș. „Încercăm ca prim obiectiv începerea lucrărilor la Centura Bistriței, care este esențială. E un proiect cuprins în Masterplan, am solicitat avizul de mediu, în câteva zile vom primi un răspuns.

Am făcut deja solicitarea pentru a obține fondurile necesare realizării acestui proiect. E prins în perioada de finanțare 2020 -2030 și facem eforturi să tragem proiectul în actualul exercițiu de finanțare, ca să începem lucrările de proiectare și execuție”, a declarat Narcis Neaga.

Lucrări "terminate aproximativ integral"

Intervențiile de reciclare (ranforsare a drumului) începute în 2015 pe DN 17D sunt în parte finalizate, estimându-se ca la sfârșitul anului viitor să fie terminate “aproximativ integral”, conform CNAIR. La DN 17C, pe care este un trafic ridicat, s-au identificat zone în care este posibilă lărgirea drumului cu o bandă, pe sensurile de urcare.

De asemenea, comisia CNAIR a inspectat lucrările de remediere a problemelor apărute de DN 1C în luna mai, în urma alunecărilor de teren provocate de ploile abundente din zona Pasul Mesteacăn.

“Reprezentanții antreprenorului, FCC Construccioni, au estimat că lucrările de reparații vor fi finalizate în cursul lunii august anul curent. La momentul producerii alunecărilor de teren de pe DN 1C, directorul general al CNAIR s-a deplasat la fața locului pentru a discuta cu antreprenorul despre începerea rapidă a lucrărilor de reparații”, a precizat conducerea instituției.

Comenteaza