Șeful aeroportului clujean, în audiență la guvern. “Susținem reluarea zborurilor spre toate statele”

Șeful aeroportului clujean, în audiență la guvern. “Susținem reluarea zborurilor spre toate statele”

O delegație a aerogărilor din țară condusă de directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, a solicitat guvernului reluarea tuturor curselor aeriene și facilități fiscale pentru depășirea greutăților cu care se confruntă sectorul aviatic. Ministrul transporturilor susține reluarea integrală zborurilor, însă doar în condiții de siguranță sanitară.

La întâlnire au participat ministrul transporturilor, Lucian Bode; ministrul muncii și protecției sociale, Violeta Alexandru; ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu; președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu; secretarul de stat în Ministerul Lucrărilor Publice Vetuța Stănescu.

“Ne-am întâlnit în această formulă pentru a discuta problemele urgente cu care ne confruntăm în acest important  sector economic. Colegii mei din guvern au înțeles situația grea prin care trece domeniul aviației românești, pe toate palierele, fie ca  vorbim de  administrațiile aeroportuare, companiile aviatice sau administrarea traficului aerian.

Dacă anul trecut media zilnică de pasageri pe aeroport era de 65.000 de pasageri, astăzi suntem la 1.800 în luna mai, iar asta se observă în veniturile tuturor actorilor din aviație. Vorbim aici de scăderea cu 90-95% a activității pentru acest sector; de aceea trebuie implementate urgent măsuri fie că privesc redeschiderea traficului, reluarea curselor sau siguranța traficului aerian.

Reluarea zborurilor către toate statele este un obiectiv important pe care îl voi susține, indiferent de situație. Trebuie însă ca toate măsurile pe care le luăm să aibă ca factor determinant siguranța sanitară fie că vorbim de pasageri, personalul companiilor aeriene sau al administrațiilor aeroportuare” a declarat Lucian Bode.

Aspectele abordate au ținut de situația actuală din aviația românească, măsuri fiscale pe care le pot folosi companiile aeriene sau aeroporturile, situația angajaților și schemele de ajutor necesare tuturor celor care activează în sector.

David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România, a prezentat situația la zi a celor 16 aeroporturi din țară, atât cele sub autoritatea Ministerului Transporturilor, cât și cele în subordinea autorităților locale, precum și măsurile punctuale care sunt necesare redresării acestui domeniu.

Discuțiile s-au concentrat pe impactul benefic pentru angajații și angajatorii din domeniu, care poate fi obținut prin utilizarea unor instrumente precum șomajul tehnic, modificarea programului IMM Invest România, astfel încât și aeroporturile să fie beneficiari, identificarea soluțiilor pentru ca aeroportul să poată să fie eligibil pentru toate instituțiile bancare.

Participanții au convenit cu privire la continuarea întâlnirilor în cadrul unui grup tehnic, coordonat de Ministerul Transporturilor, în care specialiștii din domeniu să identifice rapid un set de măsuri care să fie implementate pe termen scurt și mediu în acest sector al economiei naționale.

Comenteaza