Șefii Sinterom au gajat halele și depozitele combinatului pentru un credit bancar

Șefii Sinterom au gajat halele și depozitele combinatului pentru un credit bancar
Investitorii de la Sinterom Cluj-Napoca au aprobat în cadrul Adunării Generale a Acționarilor (AGA) un proiect privind dezvoltarea de produse sinterizate inovative pentru industria automotive, cu o valoare a investiţiei de maximum 3 milioane de euro, dintre care jumătate prin fonduri europene.

Pentru asigurarea cofinanţării, acţionarii au decis angajarea unui credit bancar, în limita a 1,5 milioane de euro, pe termen de 5-8 ani, în condiţii favorabile societăţii. Compania va garanta linia de credit cu hale şi depozite din Cluj-Napoca.

AGA a decis și prelungirea sau refinanţarea facilităţilor de credit destinate activităţii curente, în sumă de 5 milioane de lei. Sinterom Cluj produce şi furnizează piese sinterizate complexe către producătorii auto şi furnizorii acestora. Producţia de marfă s-a mărit datorită cererii de fulii venite de la compania GMB.

Cerere de fulii de la Bosch, din Marea Britanie

"În semestrul I s-a avut în vedere asimilarea de produse noi pentru înlocuirea produselor realizate până în 2016 şi diversificarea fabricaţiei. Valoarea producţiei realizate din produse noi a fost de 278.000 lei, din care 195.000 fulie dinţată pentru clientul Bosch UK, inclusiv pentru locaţia Sparky AG Bulgaria", conform conducerii Sinterom. 

Societatea clujeană a raportat un profit de 194.448 de lei în prima jumătate a anului trecut, faţă de o pierdere de 329.140 de lei în perioada similară din 2016, la o cifră de afaceri de 7,36 milioane în primele şase luni din acest an. Capitalul social este deţinut 62,75% de către societatea Contactoare Buzău, iar Societatea de Investiții Financiare Oltenia are 31,63%. Principalii jucători locali din acest domeniu sunt European Fabrication, Sinterom, Naposint Prodcom, Metal IG și Tehnomag, conform Termene.ro

În schimb, acţionarii Iaşitex Iași, o altă societate din grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, au respins elaborarea şi implementarea unui alt proiect pe fonduri europene pentru cercetarea, dezvoltarea şi fabricarea ţesăturilor tehnice biezate şi nebiezate cu proprietăţi conductive ridicate, în valoare de 3,5 milioane de euro.

127 de milioane de euro pentru activele Oltchim

Vuza trebuie să facă rost, în prima jumătate a acestui an, de 127 de milioane de euro, plus taxa pe valoarea adăugată, pentru a achita activele combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea pe care s-a angajat să le preia. Oltchim a semnat cu Chimcomplex un contract de vânzare de active, White Tiger Wealth Management s-a retras, iar câștigătorul altui activ, Dynamic Selling Group, l-a cedat ulterior Chimcomplex.

Cele nouă pachete de active scoase la vânzare de combinatul chimic vâlcean au fost fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1.000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu, fabrica de anhidridă ftalică. Strategia de privatizare a Oltchim presupunea obținerea unui preț cât mai mare pentru creditori.

Vuza a scos la vânzare clădiri, terenuri și alte bunuri ale mai multor firme ale sale din SCR, în valoare de 50 de milioane de euro, ca să facă rost de bani. SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj, Caromet Caransebeş, Someş Dej. Strategia declarată a lui Vuza era de crea o suprastructură a chimiei românești: combinatele din SCR alături de Oltchim. 

Comenteaza