Video Foto Se tipăresc deja primele cupoane de pensie pentru 2024. Cum arată tichetele cu pensia mărită cu 13,8%

Se tipăresc deja primele cupoane de pensie pentru 2024. Cum arată tichetele cu pensia mărită cu 13,8%
| Foto: Captură video Facebook - Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Primele cupoane de pensie pentru anul viitor, care vor conține și majorarea de 13,8% au fost tipărite și vor ajunge la pensionari din ianuarie.

Tipărirea cupoanelor de pensie cu majorarea de 13,8% a demarat duminică dimineaţa, iar banii vor ajunge la pensionari începând din luna ianuarie, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

„Cupoanele de #pensie cu majorarea de 13,8% se tipăresc începând din această dimineaţă, colegii din Casa Naţională de Pensii sunt pe poziţii. Din ianuarie, banii vor fi pe carduri sau vor ajunge prin mandat poştal", notează sursa citată.

Conform proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, pensiile se vor majora cu 13,8%, de la 1 ianuarie, anul viitor.

Se tipăresc deja primele cupoane de pensie pentru 2024. Cum arată tichetele cu pensia mărită cu 13,8%Sursă: Faceboom - Ministerul Muncii și Solidarității Sociale 

Guvernul a aprobat, pe data de 9 octombrie 2023, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, din care reiese că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formulă.

Astfel, din 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar începând cu 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Potrivit documentului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

În cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu şase luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni). De asemenea, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 - 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 - 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

În plus, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc. Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. În acelaşi timp, în baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum şase ani de vechime.

Noua lege prevede că vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaş.

Comenteaza