Se construiește primul aeroport privat de anvergură din România. Unde va fi amplasat

Se construiește primul aeroport privat de anvergură din România. Unde va fi amplasat

Noul aeroport va avea un terminal pentru pasageri cu o suprafață de 30.000 de mp și o capacitate de procesare de 6,5 milioane de pasageri anual, dar și un terminal cargo de 20.000 de mp.

Aeroportul se construiește lângă București, mai exact la 66 km distanță, în locul fostului aerodrom militar Alexeni din Ialomița. 

Conform Economica.net, planurile prevăd și un hangar de 30.000 de mp destinat centrului de mentenanță și reparații pentru avioane, dar și a unei școli de aviație, vamă, stații de încărcare, cât și un parc fotovoltaic care să asigure independența energetică a aeroportului.

Investiția se ridică la 400 de milioane de euro, iar construcția va dura patru ani.

Aeroportul se dorește a fi o alternativă la aeroportul Henri Coandă, care ar putea prelua din traficul low-cost de pe Otopeni. Pe noul aeroport vor putea ateriza toate categoriile de avioane de marfă, mai puțin cele de lung curier, precum Boeing 777 sau Airbus A330, scrie publicația Ukraine Open for Business, care citează Interfax.

Câștigătorul este un consorțiu format dintr-o firmă românească, Avant Airport, al cărei acționar este Mircea Tudor și Avtomagistral-Pivden, o companie din Ucraina, potrivit ziarului Obiectiv Ialomița.

Aeroportul din Alexeni va fi al doilea aeroport privat construit în România. Vara trecută a fost inaugurat un mini-aeroport în Remetea, județul Harghita, făcut de omul de afaceri maghiar Attila Balázs, care este și proprietarul clubului de hochei din Gheorgheni, scrie bizbrasov.ro. Conform proprietarului, din acest an, pe aeroportul de la Remetea se va putea gestiona un trafic anual de pasageri de 15.000 de persoane. Dacă pe pista din Ținutul Secuiesc erau operate zboruri doar pe ruta Remetea – Budapesta, omul de afaceri spune că are în minte și alte destinații.

Comenteaza