Scumpiri în lanţ la Cluj

Scumpiri în lanţ la Cluj
Companiile petroliere au majorat din nou, în luna februarie, preţurile la benzină şi la motorină, procesatorii vând deja zahărul mai scump cu 20%, iar fermierii cer mai mulţi bani pe legume.

A doua lună a anului se încheie cu scumpiri pe toată linia, de la combustibil până la alimente. Preţurile carburanţilor la staţiile din Cluj au crescut la sfârşitul săptămânii trecute cu aproape 9 bani litrul. În paralel, valul de majorări de preţuri a ajuns la alimente: zahărul s-a scumpit cu peste 20%, iar cartofii se vând cu 50 de bani mai mult decât în urmă cu o săptămână.

De vinerea trecută clujenii trebuie să scoată şi mai mulţi bani din buzunar pentru alimente şi combustibili. Toate mişcările de protest, boicotarea benzinăriilor de către şoferi s-au dovedit inutile. Distribuitorii de carburanţi au urcat preţurile din nou, în medie cu 9 bani pe litru. Preţurile la alimente şi-au reluat ascensiunea: zahărul şi cartofii s-au scumpit cu peste 20% în numai câteva zile. În medie, preţurile la carburanţi au crescut de la începutul acestui an şi până în prezent cu 2%. Un litru de benzină 95 se vinde între 5 şi 5,13 lei litrul, iar motorina, cu 5,13-5,20 lei.

Startul modificărilor de preţuri a fost dat de compania Petrom, care la finalul săptămânii trecute a mai adăugat 9 bani la vechile cotaţii. Preţul de referinţă pentru un litru de benzină Premium fără plumb 95 a ajuns la 4,99 lei, iar pentru unul de Top Premium fără plumb 99+, la 5,37 lei. Pentru sortimentul OMV Carrera 95 preţul este acum de 5,13 lei iar pentru OMV Carrera 100, de 5,79 lei/litru. Un litru de motorină Top Euro Diesel 5/Top Nordic Diesel costă acum 5,20 lei, OMV Sprint Diesel - 5,22 lei, Euro Diesel 5 - 5,00 lei, iar OMV Alpin Diesel - 5,54 lei.

La Rompetrol majorările au fost de 6 bani/litru la benzine şi de 9 bani/litru la motorine. Un litru de benzină Efix 95 a ajuns la 5,13 lei, iar Alto 101, la 5,8 lei. La motorine, Efix Diesel se vinde acum cu 5,2 lei, în timp ce la Diesel Alto 55 este de 5,54 lei/litru. Benzina Euroluk de la Lukoil s-a scumpit vineri cu 6 bani/litru, până la 5,07 lei, iar Ecto 98 cu 9 bani/litru, până la 5,56 lei. Motorina s-a scumpit cu 6 bani, până la 5,13 lei pentru sortimentul Eurodiesel.

Motivaţia invocată de companiile petroliere pentru aceste creşteri este legată de cotaţiile ţiţeiului pe plan internaţional, care au ajuns la preţuri comparabile cu cele dinaintea crizei, pe fondul conflictelor din Orientul Mijlociu. Astfel, la finalul săptămânii trecute barilul de ţiţei a depăşit preţul de 110 dolari pe piaţa din Londra şi de 100 de dolari la New York. Potrivit experţilor, conflictul din Libia ar putea determina în perioada următoare o scumpire a preţului biletelor de avion în condiţiile în care carburanţii pentru aeronave proveneau în principal din ţiţeiul libian, de calitate superioară.

Ultimele zile au adus scumpiri în rândul alimentelor. Preţul zahărului s-a majorat cu până la 20%, cel mai mic fiind acum de 4,4 lei/kg, iar la cartofi creşterea a ajuns în unele magazine şi la 30%, de la 2,2-2,5 lei/kg la 2,7-2,9 lei/kg. "La cartofi 2010 nu a fost un an cu o producţie foarte mare şi, în plus, producătorii spun că au vândut foarte bine. Dacă în anii trecuţi rămâneau cu ei în silozuri, anul acesta s-au vândut. Deja în regiunea noastră stocurile sunt în bună parte epuizate", explică Iuliu Suătean, director de serviciu în cadrul Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurală Cluj.

Au explodat cheltuielile de bloc

"E ceva de groază cu cheltuielile de bloc în iarna asta la Cluj. În noiembrie am plătit 120 de lei pentru o garsonieră, în decembrie mi-au urcat la 150 de lei, iar în ianuarie au ajuns la 220 de lei. Păi, TVA s-a majorat în vară, nu acum. Nu se poate aşa ceva!", ne-a relatat un chiriaş din zona Gheorgheni.

 

 

Comenteaza