Școală pentru meseriași plătiți cu minimum 1.000 de euro la Cluj

Școală pentru meseriași plătiți cu minimum 1.000 de euro la Cluj
Frații Baciu și-au propus să creeze o școală de meseriași foarte bine remunerați

Prima școală de aplicatori de pardoseli și hidroizolații din România, înființată în Turda pe bani europeni, va pregăti meseriași plătiți cu până la 5.000 de euro. 

Compania turdeană EMS Floor Group a înfiinţat o şcoală prin care 185 de elevi vor deveni aplicatori de pardoseli sintetice şi hidroizolaţii. Structurat pe stagii de trei luni, proiectul de 500.000 de euro este finanţat dinn fonduri europene şi va fi implementat până în august 2022.

EMS trebuie să angajeze 50 dintre absolvenţi, însă îşi propune să îi recruteze pe toţi. Proiectul îşi propune să înca­dreze 185 de elevi, în contextul în care cei care ajung să lucreze pentru compania an­treprenorială câştigă salarii care pleacă de la 1.000 de euro net, a menționat Claudiu Baciu, cofondator al EMS, conform ZF.

„În cele trei luni de practică, co­piii de vârstă şcolară, liceu, şcoală profe­sio­nală sau de meserii au ocazia să petreacă timp în organizaţia noastră, să se joace cu aparatele care pregătesc supra­faţa, să aplice pardoseli cum facem noi. Sperăm să le insuflăm plă­cerea şi dorinţa de a lucra în domeniul nostru“. 

Până în aprilie 2021 s-au înscris 45 de elevi. „Noi ne dorim ca toţi cei 185 de copii să lu­creze la noi în organizaţie, chiar dacă nu de­oda­tă. Ne-am dori şi ar fi fantastic să îi adu­cem în organizaţie pe toţi, suntem obligaţi să luăm 50 dintre ei şi sperăm ca ulterior să îşi dorească toţi să revină la noi, chiar dacă nu îi putem lua din prima.

Ne propunem să finalizăm acest prim proiect şi să continuăm cu astfel de iniţiative, să sprijinim copiii să facă o meserie. La noi în organizaţie nivelul pleacă de la 1.000-1.300 de euro net/lună şi se duce chiar până la 5.000. E o opţiune să­nă­toasă pentru că şi univer­sită­ţile sunt necesare, dar şi şcolile de meserii pentru că tot ce vedeţi în jur trebuie construit de oameni până ajung maşinile să o facă“.

Proiectul a plecat atât din dorinţa de a oferi o şansă tinerilor din regiune, dar şi din nevoia de oameni calificaţi. Fondatorii nu au avut mare succes în a găsi oamenii cu care să lucreze la început, iar din acest motiv 80% din cei 140 de angajaţi ai grupului s-au format în interiorul companiei.

„În 2010 am angajat câte 2-3 oameni şi i-am învăţat să facă pardoseli; aşa am evoluat la o bază mai mare de angajaţi. Acum nu mai putem face faţă şi de aceea am apelat şi la fonduri europene pentru a construi şcoala de aplicatori. Cea mai bună cale este să îţi formezi oamenii la tine în curte“. 

Gru­pul EMS a fost fondat în 2010, la Turda, de Claudiu şi Marius Baciu. Cei doi fraţi au identificat oportunitatea în domeniul pardoselilor în 2009-2010, în Belgia, ceea ce i-a determinat să înfiinţeze companii în mai multe țări. Societatea a înregistrat, în 2020, afaceri de 10 milioane de euro, cu 140 de oameni şi sedii în România, Ungaria, Luxem­burg, Belgia.

Comenteaza