Scade prețul locuințelor ANL. Cât va costa un apartament la Cluj

Scade prețul locuințelor ANL. Cât va costa un apartament la Cluj

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care vizează reducerea preţului locuinţelor, construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), pentru tineri şi previne o nouă majorare de preţ.

Prețurile locuințelor ANL vor scădea la nivelul celor din 2019. La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care soluționează dublarea din 2020 a prețurilor de vânzare și chirie a locuințelor ANL și previne o nouă majorare de preț, a anunțat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Conform Ordonanţei adoptate joi, preţul de vânzare a locuinţelor porneşte de la costul de construcţie al imobilului în cauză, nu de la costul de înlocuire, şi se scade, pe lângă amortizare, şi chiria plătită până la momentul achiziţiei. Noile reglementări prevăd şi o pondere conformă gradului de indice al localităţilor, astfel că locuinţele din oraşele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reşedinţă de judeţ sau din Capitală, a arătat ministrul Cseke Attila.

”Locuințele ANL sunt destinate pentru tineri, scopul acestora este de a asigura o chirie și mai apoi o locuință proprie la un preț accesibil. Decizia Guvernului de astăzi este un ajutor pentru tineri în acest sens” – a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

De exemplu, o locuință ANL din Cluj-Napoca, construită în 2003, cu o suprafață de 62 mp, care în 2019, a costat 97.378 lei, iar în 2020 această sumă a crescut la 161.832 lei, ar urma să coste 86.215 lei.

Comenteaza