Scad efectivele de animale, cu un sfert în trei ani. Ivan: reducerea subvenţiilor e de vină

Scad efectivele de animale, cu un sfert în trei ani. Ivan: reducerea subvenţiilor e de vină
Efectivele de animale din ţară scad substanţial, cu până la 26% în mai puţin de patru ani, relevă o analiză a fostului şef al Direcţiei de Agricultură Cluj, Ilarie Ivan, care citează datele Institutului Naţional de Statistică.

Populaţia de bovine şi cea de cabaline a scăzut cu 26% în ultimii patru ani.

"Elementul care produce cea mai mare îngrijorare este trendul descendent care se menţine în cei trei ani - 2009, 2010 şi 2011 - şi la toate speciile cu excepţia unei creşteri a ovinelor în anul 2009", arată Ivan. Scăderea cea mai drastică s-a înregistrat de către efectivele de bovine, "care sunt mai greu de refăcut", şi de cele de porcine. "Consecinţa acestei situaţii este creşterea importurilor de carne de porc, de lapte şi altele", spune Ivan.

O explicaţie a acestor scăderi, susţine el, ar putea fi şi reducerea cuantumului subvenţiei pentru animale, de 410 lei în acest an pentru vaci faţă de 471 lei anul trecut.

Şi subvenţiile pe hectarul de teren arabil au scăzut, adaugă el: "Este suficient să spunem că daca în 2009 s-a dat suma de 171 euro/ha, pentru anul trecut s-a dat suma de 132 euro şi că în acest an este sigură doar suma de 100 euro pe hectar, unii sperând la 124 euro faţă de suma promisă anul trecut de domnul Tabără (Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii-n.red.) de 173 euro".


"Aceste lucruri au dus la situaţia vizibilă cu ochiul liber: creşterea suprafeţelor nelucrate, menţinerea la un nivel foarte ridicat a importurilor de produse agroalimentare, scăderea efectivelor de animale,cea mai mică suprafaţă însămânţată în ultimii ani cu culturi de toamnă", conchide Ivan.

 

Comenteaza