Săptămâna de lucru de 4 zile în România. Când ar putea să fie luată această decizie

Săptămâna de lucru de 4 zile în România. Când ar putea să fie luată această decizie

Oficialii români iau în calcul aplicarea măsurii care scurtează săptămâna de muncă la patru zile.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că săptămâna de lucru de patru zile în România este foarte posibilă, de altfel, în alte țări măsura fiind deja în vigoare. Cu toate acestea, un astfel de program nu va fi obligatoriul la nivel național.

Ministrul Muncii nu exclude însă această variantă, iar o decizie în acest sens va fi luată după o discuție cu specialiștii. Iar dacă se va ajunge la un numitor comun, programul ar urma să fie de zece ore pe zi.

„Orice este posibil, dar eu cred că avem nevoie de o analiză mai amplă, şi nu de doar un proiect de lege depus în Parlament. Există posibilităţi, dar eu cred că e nevoie de o analiză mai amplă, inclusiv cu specialişti din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inclusiv cu mediul privat, pentru că nu putem da o decizie, din punctul meu de vedere, aşa, pentru toată lumea, începând de mâine cu toţii să mergem la serviciu patru zile pe săptămână”, a spus Marius Budăi, conform Antena 3.

Marius Budăi a exclus însă obligativitatea programului de patru zile la nivel național:

„O posibilitate, pe alocuri, cred că s-ar putea, dar ca să fie obligativitate, exclus. Şi repet: până nu există o dezbatere amplă cu specialişti în domeniu dar şi cu partenerii sociali, şi mă refer aici la sindicate şi patronate, eu, personal, cât conduc Ministerul Muncii nu o să dau un punct de vedere”, a mai spus ministrul Muncii.

De asemenea, ministrul Muncii a ținut să amintească că sunt țări în Europa care au adoptat legi în acest sens, dând în acest caz exemplul Belgiei, unde se poate lucra patru zile pe săptămână, zece ore pe zi.

La ora actuală, în România, repartizarea timpului de lucru este, de regulă, de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, cu două zile de repaus, potrivit playtech.ro.

Comenteaza