Șansa Clujului după coronavirus: producția de bunuri esențiale sau strategice

Șansa Clujului după coronavirus: producția de bunuri esențiale sau strategice
Zona Gilău este ultima sosită în sectorul parcurilor logistice din Cluj | Foto: Urbano Parks

Clujul este bine poziționat pentru a atrage noi investiții, în contextul tendinței de scurtare a lanțurilor de aprovizionare și de încurajare a producției locale pentru produse considerate ca esențiale sau strategice, susțin experții imobiliari.

Piața spaţiilor logistice și industriale din România se ridică la 4 milioane mp, având poluri importante de dezvoltare industrială, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox (CWE). Se observă atitudinea mai prudentă a dezvoltatorilor, care se concentrează aproape exclusiv pe proiecte cu un grad de preînchiriere semnificativ, căutând să își reducă astfel riscul de neocupare.

„Observăm o continuitate a proiectelor începute în anul 2019, atât din perspectiva dezvoltatorilor, cât și a companiilor generatoare de cereri de spaţii de depozitare. Sectoarele cele mai reprezentate sunt cele ale mărfurilor generale, industria farmaceutică, respectiv domeniile complementare, firmele de  logistică și transport care asigură serviciile pentru aceste companii.

Dinamica pieței logistice și industriale reflectă foarte fidel faptul că economia funcționează chiar și în perioadele mai dificile,  consumatorul final fiind motorul acestei dezvoltări. Pe lângă cei 90.000 mp închiriați în primul trimestru, estimăm tranzacții în cursul anului 2020 care să depășească suprafața de 350.000 mp”, susține Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency la CWE.

La nivel naţional, piața spaţiilor logistice și industriale din România se ridică la 4 milioane mp, având poluri importante de dezvoltare industrială și în orașe precum Timișoara, Cluj sau Ploiești, bine poziționate pentru a atrage noi investiții, în contextul tendinței de scurtare a lanțurilor de aprovizionare și încurajare a producției locale pentru anumite categorii de produse considerate esențiale sau strategice.

„Pe segmentul industrial, cererile de spaţii logistice pentru curierat din București și din ţară au evoluat direct proporțional cu volumul crescut al comerțului online din ultima perioadă. Retailerii care s-au adaptat foarte repede la cererile mari din online caută acum spaţii de depozitare pentru aceste divizii care au devenit mult mai puternice.

Sectorul industrial rămâne activ, cu o evoluție sănătoasă în segmente variate de business. Estimăm o creștere a cererilor de spaţii între 3.000 și 5.000 mp în interiorul orașelor mari”, conchide Andrei Brînzea, Partner Land & Industrial la CWE.

Comenteaza