Salubrizarea Clujului, în impas. RADP a cerut insolvența Rosal

Salubrizarea Clujului, în impas. RADP a cerut insolvența Rosal
Mai multe primării din țară se plâng de activitatea operatorului de salubritate | Foto: Ziarul Incomod

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca a solicitat în instanță intrarea în insolvență a operatorului de salubritate Rosal Grup. Primarul Emil Boc a recunoscut că a pregătit documentele pentru rezilierea contractului, dar spune că acțiunea în instanță este de durată, iar între timp deșeurile trebuie totuși ridicate. 

Solicitarea fost formulată în 18 octombrie de către RADP. “Această solicitare de aplicare a legii nr. 85/2014 a dus la constituirea dosarului nr. 31327/3/2019, pentru care Tribunalul Bucureşti a stabilit primul termen de judecată tocmai pe 14 ianuarie 2020”, conform platformei insolvențelor Supervizor.

Rosal este cunonoscută drept “firma de gunoaie a familiei Prigoană“, chiar dacă oficial nu mai este deţinută de individul care se certa la televizor cu Adriana Bahmuțeanu sau de copiii acestuia, potrivit Supervizor.

“Rosal Grup a înregistrat în ultimii doi ani (2017-2018) pierderi cumulate de 79.169.513 lei. Pentru anul 2018, compania bucureşteană de salubritate a raportat 1.824 angajaţi, pierderi de 47.734.736 lei, la o cifră de afaceri de 219.168.174 lei, datorii totale de 304.577.180 lei şi capitaluri proprii negative, de -37.603.974 lei”, menționează Supervizor.

Transformată în firmă cu acțiuni la purtător

Acesta notează că în 2015 s-a decis schimbarea felului acţiunilor societăţii, din actiuni nominative în acţiuni la purtător, emise în formă materializată. La momentul respectiv, Honorius - Adrian Prigoană deţinea 67% din capitalul social.

Societatea s-a confruntat în ultimii ani cu cereri de insolvență depuse de mai mulți creditori, însă a avitat intrarea sub incidența  legii nr. 85/2014. Printre aceștia s-a aflat Primăria Sectorului 3 din București care a renunțat la serviciile Rosal și și-a făcut propria entitate de salubritate.

"Se recomandă plata în avans"

Primarul Emil Boc a dezvăluit în cadrul emisiunii ZIUA LIVE despre problemele la colectarea gunoiului. „Rosal este dezastru, nici ceilalți nu sunt mai breji. Asta e realitatea și eu le spun că nu știu cum să scap de ei procedural dacă nu-și vor face datoria. În fiecare zi adunăm puncte negative pentru a pregăti rezilierea contractului care nu se face chiar așa ușor.

Te duci în instanță, durează, gunoiul trebuie ridicat. Ei trebuie să știe că nu-și pot bate joc de banii clujenilor, de sănătatea vieții la Cluj. Noi pregătim fundamentarea pentru reziliere, sunt amendați în fiecare zi, se adună punctele. Am observat unele îmbunătățiri în ultima perioadă, nu semnificative, dar e departe de ceea ce așteaptă cetățeanul.

Acele pubele cu cartelă sunt conectate la serviciul de salubritate și se vede gradul de umplere. În momentul în care depășește 70% se avertizează firma de salubritate să vină să golească containerele. Le-am spus că vor fi puși la zid dacă vreodată vine firma cu o mașină și pune în aceeași toate fracțiile. Ei de multe ori invocă faptul că clujenii nu colectează selectiv și atuci pun totul într-o mașină. Le-am spus: faceți-vă voi întâi datoria și luați cu mașina de carton doar carton!”, a menționat edilul clujean.

Pe portalul financiar Termene.ro, operatorul bucureștean figurează cu mențiunea „risc ridicat comercial ridicat”, iar la indicatorul capacitate de plată, “se recomandă plata în avans”. Ca proprietari fiduciari ai societății figurează Dan Gabriel Găman (52%), Cătălin Adrian Manciu (20%), Jean Niculescu deține 18% din acțiuni, iar Gheorghe Mihnea, 10%.

Comenteaza