Salariul mediu net a fost de 1.471 lei, aproape neschimbat in iunie, faţă de iunie

Salariul mediu net a fost de 1.471 lei, aproape neschimbat in iunie, faţă de iunie
Caştigul salarial mediu net a fost de 1.471 lei în iulie şi a rămas aproape neschimbat faţă de luna anterioară, în condiţiile în care atât creşterile, cât şi scăderile s-au realizat aproximativ în aceeaşi măsură, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

În termeni nominali, salariul mediu s-a redus cu un leu faţă de luna anterioară.

Creşterile câştigului salarial mediu net din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale, inclusiv prime de vacanţă sau prime anuale, sume din profitul net şi din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari.

Astfel, salariile au crescut cu 25,3% în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţile de asigurare şi fonduri de pensii) şi între 5% şi 8% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune.

Remuneraţiile au urcat între 3% şi 5% în repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, captarea, tratarea şi distribuţia apei, precum şi în transporturi pe apă.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost raportate ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă) în luna iunie, a nerealizărilor de producţie ori a încasărilor mai mici, a dificultăţilor financiare cu care s-au confruntat unele unităţi economice, precum şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 11,4% în telecomunicaţii, între 6% şi 9% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de poştă şi de curier, în fabricarea produselor din tutun, şi în intermedieri financiare.

Salariile au scăzut între 3% şi 5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de editare, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente şi în fabricarea băuturilor.

În sectorul bugetar au fost uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie în administraţia publică (0,5%) ca urmare a plăţii sumelor din alte fonduri în unele unităţi ori a decontărilor în avans a concediilor de odihnă.

Câştigul salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă în învăţământ (-2,6%) ca urmare a încetării plăţii cu ora a personalului didactic ori a încheierii contractelor personalului suplinitor şi în sănătate şi asistenţă socială (-0,4%).

Faţă de luna iulie 2010, lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, câştigul salarial mediu net din iulie a crescut în sectorul bugetar cu 15,6 % în sănătate şi asistenţă socială, cu 11,6% în învăţământ, respectiv cu 10,6% în administraţia publică.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,6%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 103,6%.

 

Comenteaza