S-au publicat rezultatele la programele Rabla. Trei firme clujene admise

S-au publicat rezultatele la programele Rabla. Trei firme clujene admise
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat rezultatul primei etape de evaluare și validare a dosarelor depuse de persoanele juridice în programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional (Rabla) şi în cel privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente energetic (Rabla Plus) 2016.

Societatea clujeană Elboris a obţinut suma de 65.000 de lei pentru cumpărarea a 10 maşini, iar Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca, 13.000 de lei pentru două maşini. În schimb, dosarul Dumas Servimpex SRL a fost respins pentru că lipsea certificatul de cazier judiciar al reprezentantului legal. De asemenea, în cadrul programului Rabla Plus, Finas SRL a obţinut 5.000 de lei.

La nivel naţional, în cadrul Programului Rabla au fost aprobate dosare pentru 312 autovehicule, în sumă de 2,04 milioane de lei pentru Rabla.  În această etapă, pentru Rabla au fost analizate 115 dosare depuse de persoane juridice. Din acestea, 62 de dosare au fost acceptate pentru 312 autovehicule, 53 fiind respinse. Pentru Rabla Plus au fost analizate patru dosare depuse de persoane juridice.

Din acestea, două dosare au fost acceptate pentru cinci autovehicule și două dosare au fost respinse.  Persoanele juridice acceptate în programe se pot adresa unuia dintre producătorii sau dealerii auto care au fost validaţi în programele Rabla şi Rabla Plus 2016. Persoanele juridice care au fost respinse au posibilitatea să depună contestaţii începând din 27 iulie, în termen de cinci zile. Solicitanţii respinşi pot depune un nou dosar, la sediul AFM, până la 21 octombrie 2016.
 
Numărul tichetelor pentru programul Rabla a fost suplimentat cu 4.000 de vouchere, a anunţat ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer. "Toate cele 13.000 de tichete au fost epuizate, aşa că am decis să le suplimentăm cu încă 4.000 de tichete. Înţeleg că sunt rezervate cam 15 tichete pe minut, deci mă aştept ca şi aceste 4.000 să se epuizeze destul de repede", a declarat ministrul Mediului.
 
În acest an, valoarea programului este de 220 de milioane de lei, 75 de milioane fiind alocate pentru Rabla Plus, prin care românii pot cumpăra maşini electrice 100%. Cuantumul unui tichet Rabla este de 6.500 lei, iar în program sunt admise la casare maşinile mai vechi de opt ani.

În plus, există ecobonusuri de 750 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor produce o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km. Pentru Rabla Plus este o primă de 5.000 de lei, acordată celor care cumpără un automobil nou, hibrid, şi una de 20.000 de lei pentru o maşină 100% electrică.

Comenteaza