S-au plătit despăgubiri pentru pesta porcină. Ce trebuie să ştie crescătorii

S-au plătit despăgubiri pentru pesta porcină. Ce trebuie să ştie crescătorii

Ministrul Agriculturii a declarat că până acum s-au făcut plăţi de despăgubire pentru pesta porcină africană către fermieri de 12 milioane de euro, îndemnând crescătorii să colaboreze cu autorităţile pentru întocmirea documentelor de despăgubire.

„Până acum s-au plătit în jur de 12 milioane de euro, 54 de milioane de lei, dar aceste documente se fac în continuu, se fac cu mai mare uşurinţă la gospodării, pentru că ai terminat, dacă a avut un porc doi ai făcut documentele respective. La societăţile comerciale până nu se încheie sacrificarea efectivelor în întregime nu poţi să faci documentaţia cuvenită”, a precizat ministrul, la redeschiderea Staţiei de Pompare a Apei (SPA) Jilava, citat de MEDIAFAX.RO. 

Ministrul a menţionat că după identificarea focarelor, o echipă formată din reprezentanţi ai prefecturii, Direcţiei Agricole, ai DSV-ului şi ANVSA-ului se prezintă în gospodării, unde după sacrificarea porcilor se întocmesc documentele pentru despăgubiri.

„Rog proprietarii să fie foarte atenţi şi să coopereze când ajunge această echipă acolo, inclusiv să se facă documentele pentru că aşa spune legea, în momentul în care ai făcut uciderea respectivă să întocmeşti documentele”, a spus ministrul Agriculturii.

 Oficialul MADR spune că potrivit rapoartelor, Ialomiţa este judeţul cu cele mai multe plăţi effectuate, în timp ce în Tulcea este necesară întocmirea mai multor dosare de despăgubiri.

„Am văzut la Ialomiţa o treabă foarte ordonată, din 2.400 de gospodării care au fost afectate, 2.200 deja au primit banii, ceea ce înseamnă că acele comisii au lucrat operativ şi pierderea aceasta de timp a fost eliminate în cazul acestui judeţ. O situaţie mai grea am văzut-o la Tulcea, încă sunt multe documente de făcut acolo şi trebuie să le facă pentru a se respecta pe de oparte termenul legal şi din acelaşi timp să se onoreze drepturile pe care le au păgubaşii”, a concluzionat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii a fost prezent marţi la repornirea staţiei de pompare a apei Jilava, care nu a mai funcţionat de 12 ani. Potrivit oficialului, proiectul a fost demarat în luna februarie, cu o valoare a investiţiei de 1,3 milioane de lei. Staţia urmează să deservească aproximativ 10.000 de hectare în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi.

Comenteaza