S-au găsit bani pentru "Drumul oaselor" din Apuseni

S-au găsit bani pentru "Drumul oaselor" din Apuseni

Tronsonul de pe teritoriul județului Alba al Drumului Național 75 (DN 75) Turda - Câmpeni va intra la finanțare de la bugetul de stat. 

"În urma aprobării bugetului de stat de către Parlamentul României, o investiție importantă pentru județul Alba este modernizarea a 50 km din DN 75, între limita cu județul Cluj și comuna Bistra", promite prefectul Nicolae Albu.

Documentația de atribuire privind achiziția publică de lucrări de covoare asfaltice a fost înregistrată în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice SEAP, publicarea anunțului de participare simplificată făcându-se după validarea documentației de atribuire, în 11 mai. Termenul limita de depunere a ofertelor este 27 mai.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 17,8 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, traseul fiind împărțit pe trei secțiuni: lot 1: km 85+000 – km 101+595, lot 2: km 101+595 – km 119+303, lot 3: km 119+303 – km 135+000, întinzându-se pe raza unităților administrativ-teritoriale Ocoliș, Poșaga, Sălciua, Baia de Arieș, Lupșa și Bistra.

Pe lângă covorul de asfalt nou, se vor consolida podețele și se va interveni în zona șanțurilor și a rigolelor. După finalizarea procedurii de achiziție și contractare, vor fi demarate lucrările de execuție. Pe de altă parte, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj a anunțat că secția producție execută lucrări de reparații ale dalelor de beton cu geocompozit antifisură și mixtură asfaltică pe DN 75, kilometrii 70-72, în localitatea Câmpeni.

Mobilizarea autorităților din cele două județe vine după ce locuitorii din Valea Arieșului amenințau că vor protesta la Prefecturile din Alba și Cluj pentru a atrage atenția asupra stării DN 75. Inițiator al petiției online: „Drumul dintre Turda și Câmpeni - o batjocură pentru Țara Moților, o insultă pentru moți și o mare rușine pentru România” Irimie Popa, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a anunțat protestul în rețelele de socializare.

Petiția a fost adresată ministrului transporturilor, dar și prefecților din Cluj și Alba. "Drumul care leagă Turda de Câmpeni a ajuns să fie un calvar pe care vi-l putem descrie succint cam așa: gropi, praguri, șanțuri înfundate, terasamente surpate. Această cale de acces, care leagă Țara Moților de Turda, nu a mai fost reabilitată de dinainte de 1989 cu adevărat.

Legătura Țării Moților este necesară nu numai cu Alba-Iulia, ci și cu Turda și Cluj-Napoca, orașe în care mulți dintre noi muncim. Dar factorilor de decizie din Alba nu le pasă, doar acest drum nu leagă Țara Moților cu capitala de județ, celor de la Cluj, nici lor, doar face legătura cu alt județ.

Acest drum a fost schilodit de trecerea timpului dar și de traficul greu rezultat din exploatarea unor resurse din zona noastră, a Țării Moților, lemnul sau agregatele de nisip și piatră care au alimentat diverse sectoare de autostrăzi din județele Alba sau Cluj.

Noi, rămași fără locuri de muncă, fără resurse, nu putem să valorificăm ceea ce ne-a mai rămas, turismul, drumul, important de acces dinspre Turda și Cluj-Napoca, devenind locul în care ne stricăm sistematic mașinile. Acest sector de drum național, pe raza celor două județe, a devenit o batjocură plină de cinism la adresa noastră, a moților. Constituie o enormă rușine pentru o țară aflată în UE în anul 2021", specifică protestatarii.

Comenteaza