S-a ieftinit benzina: 5.97 lei/litru într-o benzinărie din Cluj. În luna martie speculanții au ridicat prețul la aproape 13 lei/litru

S-a ieftinit benzina: 5.97 lei/litru într-o benzinărie din Cluj. În luna martie speculanții au ridicat prețul la aproape 13 lei/litru

O nouă ieftinire a carburanților a dus prețul la sub 6 lei pe litru la pompă după ce se aplică reducerea de 50 de bani la casă. 

În luna martie a acestui an s-a creat panică, iar specula cu prețul la carburanți a fost în floare. S-au înregistrat cozi la majoritatea benzinăriilor din România de teama creşterii preţurilor la carburanţi. Şi benzinăriile din Cluj au fost luate cu asalt de șoferi. Prețul record al carburantului a fost înregistrat în judeţul Bihor, în localitatea Tinca, unde în seara de 9 martie un litru de benzină a fost vândut cu aproape 13 lei. 

Isteria de pe reţelele sociale a prins, iar românii au pornit la acea vreme cu ce au apucat spre benzinării pentru alimentare: cu sticle de plastic, pungi, caserole, cisterne, canistre sau chiar pubele de gunoi. Ulterior piața carburanților s-a stabilizat, iar prețurile au luat-o, încet, în jos. 

La final de an, prețul carburanților își continuă scăderea. În săptămâna care a trecut, după 2 scăderi de preț, la una dintre stațiile de carburanți din zona Turzii, prețul a coborât sub 6 lei/litru, după aplicarea reducerii de 50 de bani, la casă, a transmis turdanews.net

Cea mai ieftină benzină este la stațiile Lukoil din Turda și Câmpia Turzii, unde prețul a ajuns la 5.97 lei/litru, după aplicarea reducerii de 50 de bani/litru, aplicată la casă, în momentul plății. La stația Petrom Câmpia Turzii, prețul benzinei a ajuns la 5.98 lei/litru.

La celelalte stații prețul se menține, încă, la peste 6 lei/litru: la OMV Turda, MOL Turda (strada Ștefan cel Mare) și Rompetrol Turda, prețul fiind de 6.06 lei/litru. la stația MOL de la ieșirea din Turda spre Cluj, prețul e mai mare cu 1 ban: 6.07 lei/litru.

În cazul motorinei, cea mai ieftină se găsește la stația Petrom Câmpia Turzii, unde 1 litru se vinde cu 7.14 lei. La stațiile Lukoil din Turda și Câmpia Turzii, motorina se vinde cu 7.15 lei/litru. La celelalte stații, respectiv OMV Turda, Rompetrol Turda și MOL Turda, motorina se vinde cu același preț: 7.22 lei/litru.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 15.3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 54.5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 13.9%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 58.0 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

Conform unor surse, Guvernul României intenționează să renunțe la reducerea de 50 de bani/litru care se aplică la achiziția carburanților, de la 1 ianuarie 2023, ceea ce ar însemna că prețurile de mai sus vor crește brusc cu 50 de bani.

Comenteaza