S-a dublat numărul pensionarilor care cer împrumuturi înainte de sărbători

S-a dublat numărul pensionarilor care cer împrumuturi înainte de sărbători
Din ce în ce mai mulţi pensionari se împrumută de la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) Cluj. Astfel, în această lună s-a dublat numărul pensionarilor care solicită sume de bani de la CAR Cluj pentru sărbătorile de iarnă sau pentru a-şi achita facturile la întreţinere. Pensionarii apelează la CAR pentru dobânzile mici pe care trebuie să le plătească instituţiei.

„Tradiţia se menţine. Perioadele de vârf ale împrumuturilor pentru pensionari sunt în preajma sărbătorilor de iarnă sau primăvară. Zilele trecute am sesizat că numărul celor care au solicitat împrumuturi a crescut la 30-35 pe zi faţă de media de 10-15 cereri zilnic", a declarat Alexandru Pop, directorul CAR Cluj. El a explicat că nevoia de bani a pensionarilor a crescut.

 „Oamenii au nevoie de mai mulţi bani decât anul trecut. Dacă anul trecut aveam o medie a împrumuturilor de 4.683 lei, acum am ajuns ca valoarea unui împrumut să fie, în medie, de aproape 5.000 de lei", a explicat Pop. Chiar şi aşa, mulţi dintre pensionari se împrumută cu sume derizorii pentru a reuşi să-şi acopere cheltuielile de zi cu zi.

„Chiar zilele trecute am avut un membru care a solicitat suma de 300 de lei. Pensionarii îşi cunosc foarte bine posibilităţile şi nu cer mai mult decât pot să plătească. Am semnat şi cererea unei membre cu o pensie de 900 de lei care a solicitat un împrumut de 50.000 de lei şi la care dobânda este de 2.200 de lei. Pentru că a plătit anticipat ea a beneficiat de o reducere de 665 de lei la dobândă", a adăugat directorul CAR.

Oamenii cer împrumuturi şi pentru a-şi plăti medicamentele. „Banii nu se folosesc numai pentru sărbătorile de iarnă, ci şi pentru reabilitarea termică, pentru medicamente sau pentru nepoţi şi copii. De exemplu, pentru un împrumut de o mie de lei cu rambursare pe zece luni, dobânda este de 68 de lei", a precizat Pop.

Reporterii ZIUA de CLUJ au discutat cu pensionarii despre nevoile lor financiare. „Am luat un împrumut de 450 de lei pentru nevoi personale, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă. Am o pensie cam micuţă, de doar 500 de lei şi de asta am încercat să iau bani de la CAR", a declarat Mărioara Moraru. O altă pensionară a apelat la creditul de la CAR pentru a-şi plăti factura la întreţinere.

 „Sunt singură şi am o pensie mică care nu îmi ajunge ca să îmi plătesc cheltuielile. Vara reuşesc să fac asta, dar iarnă îmi este greu pentru că nu am centrală. Am luat 1.200 de lei de la CAR pe care i-am înapoiat şi acum îmi fac socotelile ca să mai împrumut o dată bani de aici", a declarat pensionara, în vârstă de 70 de ani. Clujeanca Ileana C. a investit banii împrumutaţi de la CAS în casa pe care o deţine. „Am luat banii ca să îmi izolez termic apartamentul. Am avut nevoie de 1.000 de lei pe care i-am cerut acum cinci luni", a spus pensionara.

Comenteaza