Roşiile româneşti dispar de pe tarabe. Ce soluţii există VIDEO

Roşiile româneşti dispar de pe tarabe. Ce soluţii există VIDEO
Roşiile româneşti sunt din ce în ce mai greu de găsit, asta pentru că produsele din import fac o concurenţă acerbă producţiei interne. Până acum autorităţile nu au găsit nici o măsură de încurajare a producătorilor români. Un proiect propus de şeful comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii Valeriu Steriu, ce prevedea ca marile supermarketuri să fie închise în ziua de duminică, pentru ca vânzările de produse româneşti să crească, a fost respins.

Concurenţa neloială este una din marile probleme cu care se confruntă producătorii locali. 

"Producătorii locali se confruntă cu o problemă de preţuri, pentru că roşiile care vin din sudul ţării vin la un preţ de cost al producătorului mai mic decât al celor din zonă", explică şeful Direcţiei Agricole Cluj, Iuliu Suătean. "Din fericire mai avem producători de legume şi chiar în apropierea Clujului şi cu spaţii protejate, ceea ce a făcut ca pe piaţa Clujului să avem şi roşii proaspete".

Un astfel de producator este şi Romulus Tedeşiu din comuna Floreşti. "Am început să facem faţă", spune el. "De mult timp ne-am pregătit pentru acest lucru. Am construit sere, solare că ne-am gândit că odată cu UE vom avea probleme foarte mari în ceea ce priveşte concurenţa. Toată marfa adusă din import trece aşa cum stiţi prin vămi, ceea ce ne creează nouă foarte mari probleme în ceea ce priveşte preţul la desfacere".

Şeful comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii Valeriu Steriu a venit cu o propunere in sprijinul producătorilor români, dar aceasta nu a fost acceptată.

BĂTĂLIA CU MARILE MARKETURI

"Am propus ca marile supermarketuri să fie închise duminica, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Europa. Roşiile româneşti sunt cele mai bune, dar ţin o săptămână sau două, importatorul are nevoie de roşii care să reziste două, trei luni. Importatorul face legea. Soluţiile sunt puţine, mai degrabă sunt la nivelul consumatorului care va trebui să înţeleagă că trebuie să plătească mai mult pentru aceste produse", a declarat Valeriu Steriu la REALITATEA TV.

Clujenii spun că preferă roşiile autohtone, dacă e să aleagă. "Cel mai important este să fie bune, se vede care e marfa noastră şi care e marfă adusă din afară", spune un clujean. "Şi ne uităm la bani că pensia-i puţină, mică", spune un altul.

Clujenii pot cumpăra în această perioadă fructe şi legume proaspecte şi din pieţele volante amplasate în cartierele oraşului.


Reporter: Anca Baciu
Imagine: Florin Dan

 

Comenteaza