Românii nu se zgârcesc de sărbători. Cât cheltuie de Crăciun şi Revelion

Românii nu se zgârcesc de sărbători. Cât cheltuie de Crăciun şi Revelion

Românii nu se uită la bani când vine vorba de distracţie. Vor scoate din buzunar peste 700 de lei pentru mesele festive de Crăciun şi Revelion, 800 de lei pentru călătorii şi 600 de lei pentru cadouri, conform unei analize realizată de MEDNET Marketing Research Center. 

Cei mai mulţi bani merg pe alimente (766 lei) şi haine, încălțăminte, cosmetice sau ornamente (468 lei). În top urmează călătoriile, iar românii sunt dispuşi să aloce până la 835 de lei pentru vacaneţele de Crăciun şi Revelion. De asemenea, pentru ieșirile la restaurant / în oraș bugetul mediu este de 312 lei. 

95% dintre români întenţionează să ofere celor dragi cadouri de Crăciun și Revelion, cele mai căutate produse fiind articolele de îmbrăcăminte / încălțăminte, dulciurile sau jucăriile. Cei care se vor bucura de aceste cadouri vor fi, în special, membrii familiei. În ceea ce privește bugetul pentru daruri, uma alocată crește de la an la an (628,52 lei în 2018, față de 610,74 lei în 2017).

Dintre produsele pe care și le-ar dori în această perioadă, dar nu și le permit, cel mai des menționate de către respondenții studiului au fost cele din categoria IT & Gadget-uri (laptop, telefon, tabletă etc.) și
Electronice / Electrocasnice. De asemenea, există și persoane care de sărbători și-ar dori produse alimentare precum carne sau produse din carne ori cozonac, dar nu au bani pentru acestea.

Anul acesta, doar o treime dintre românii de la oraş și-au exprimat intenția de a cumpăra un brad natural de Crăciun. Majoritatea își motivează decizia prin faptul că au deja unul artificial, în timp ce alţi 5,8% nu vor împodobi pom de Crăciun. 

În ceea ce privește Revelionul 2019, 79,2% dintre respondenți intenționează să-l petreacă în țară, în timp ce numai 3,3% vor pleca în străinătate. Dintre cei care vor rămâne în țară în noaptea dintre ani, 78,6% vor petrece acasă, alături de familie sau prieteni, 10,3% vor merge într-o stațiune montană/balneară, în timp ce 7,1% vor întâmpina noul an într-un club sau restaurant. Doar 4,0% vor ieși în aer liber (în centrul orașului / Piața Centrală / Piața Universității etc.) la trecerea dintre ani.

Comenteaza