Românii cumpără zilnic case în Ungaria la preţuri de 10 ori mai mici decât la noi în ţară

Românii cumpără zilnic case în Ungaria la preţuri de 10 ori mai mici decât la noi în ţară
| Foto: Facebook/Pavel Veraszto - https://newsweek.ro/

În timp ce România cunoaște un boom imobiliar cu prețuri care sunt exclusiv în creştere, românii de la granița cu Ungaria se mută în țara vecină atrași de prețurile de 10 ori mai mici la locuinţe.

Granița dintre Ungaria şi România se întinde pe 448 de kilometri. Dacă imediat după Revoluție se făcea un comerț cu produse la graniță, astăzi se tranzacționează case, transmite newsweek.ro

În 2021 sute de români, în principal din Arad și Timișoara, au devenit proprietari în Ungaria. Românii au achiziționat case în ţara vecină la prețuri între 5000 și 10.000 de euro, cu teren și ultilități.

Casele, cu teren de sute, chiar mii de metri pătrați, sunt la un preț de chilipir. Încep de la 2.500 de euro și pot ajunge la 60.000 de euro, dar în acest ultim caz vorbim despre locuințe de lux.

Românii sunt atraşi în principal, nu doar de preţurile extrem de mici faţă de cele din România, ci şi de facilitățile de care au parte odată cu faptul de a deveni proprietarii unei case în Ungaria: curți generoase, infrastructura bună care să le permită să ajungă la muncă în ţara natală.

Cererea și oferta sunt atât de generoase încât românii care doresc să își cumpere o casă în Ungaria adesea nici nu mai apelează la agenți imobiliari. Există chiar pagini de Facebook unde vânzătorul maghiar intră în contact direct cu cumpărătorul român.

„Vând casă în Ungaria la 5 km de Batania casa este compusă din doua camere bucătărie hol cămară mare cu bucătărie de vară cocini grajd teren 1700mp. Preț 10.000 euro”, oferă newsweek.ro un astfel de anunţ ca exemplificare.  

Sunt deja români care au remarcat pe grupul de Facebook Case în Ungaria că specula deja îşi face loc pe această nişă. În urmă cu doar câteva luni casele erau la 4.000 sau 5.000 de euro, dar se pare că intermediarii au crescut recent preţul acestora la 20.000, 30.000 sau 40.000 de euro.

Oricum şi dacă deja se merge pe speculă, tot e mai bun preţul decât cel al unui apartament cu 2 camere în Cluj-Napoca, care poate depăşi chiar 100.000 de euro.  

Comenteaza