Roboţi made in Cluj pentru coloşii industriei alimentare FOTO

Roboţi made in Cluj pentru coloşii industriei alimentare FOTO
Universitarii clujeni, în parteneriat cu un operator privat din Olanda, au realizat pe platforma din Bd. Muncii un robot de 140.000 de euro ce va fi livrat marilor producători globali din industria alimentară. Centrul de producţie pentru sisteme de paletizare urmează să fie replicat în China şi în Mexic.

„Am implicat studenţi şi profesori de la Universitatea Tehnică în cercetare şi în dezvoltarea de noi produse, fiind impresionaţi de nivelul de pregătire a tinerilor români.  Dacă înainte produceam aceste utilaje în Olanda, acum majoritatea concepţiei, producţiei şi testării se face la Cluj.

Roboţii pe care i-am conceput cu echipele noastre din România şi Olanda au preţuri cuprinse între 60.000 şi 140.000 de euro şi îi livrăm nu numai unor companii uriaşe precum Procter & Gamble, Unilever sau Pepsico, ci şi unor firme de talie mai mică”, spune Kees Oosting, COO al grupului CSi, lider mondial în sisteme de paletizare.
 
Olandezii mărturisesc că, iniţial, compania a preluat în 2004 un teren de pe platforma industrială şi intenţionau să construiască fabrica de la zero, dar, cum trei firme din vecinătate au dat faliment în anii crizei financiare, a fost eliberat un spaţiu suplimentar pe care aceasta l-a închiriat. Noul centru, recent inaugurat, va dezvolta, va testa şi va pune în aplicare concepte de paletizare care vor fi implementate la nivel global.

În acelaşi timp, echipa clujeană va pune bazele unor centre similare în China şi în Mexic, iar specialiştii din străinătate vor fi instruiţi aici. Modelul de robot produs la Cluj face parte din seria I-pal, permite împachetarea cu folie a paleţilor, poate gestiona 35 cutii/minut şi 40 paleţi/oră şi va fi exportat pentru început în Brazilia şi în China.  
 
Olandezii spun că au venit aici pentru forţa de muncă bine calificată, seriozitatea şi chiar mentalitatea românilor, considerată ca fiind asemănătoare cu a oamenilor din Ţara Lalelor. „Înainte de a lua decizia de a investi în România, ne-am uitat la Cehia şi Polonia, unde mai multe companii olandeze erau prezente, dar am ajuns la concluzia că deja costurile erau prea mari acolo, iar ulterior spre Turcia, Bulgaria, Ucraina. Acum productivitatea angajaţilor de la Cluj este mai mare decât a celor din Olanda”, subliniază Jan de Bruijn, unul dintre proprietarii grupului.

Investiţia olandeză de la Cluj se ridică la 8 milioane de euro. CSi are 460 de angajaţi, dintre care 270 în România şi afaceri anuale de 60 de milioane de euro. Cele două unităţi de producţie din Olanda şi din România servesc cu precădere piaţa europeană. Printre beneficiarii de roboţi de paletare se mai numără Nestle, Friesland, Danone, Renckitt Benckiser sau Tetra Pack.

Comenteaza