Revenirea la majorarea pensiilor cu 40%, aprobată de majoritatea controlată de PSD

Revenirea la majorarea pensiilor cu 40%, aprobată de majoritatea controlată de PSD
| Foto: meganews.ro

Rectificarea bugetară a fost aprobată de deputaţi şi senatori, principala modificare adusă de parlamentari proiectului Guvernului fiind revenirea la majorarea punctului de pensie cu 40%. Liberalii au anunţat că vor ataca decizia la CCR.
 

Proiectul pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară a fost aprobat cu 242 de voturi „pentru”, 147 „împotrivă” şi 11 abţineri.

Deputaţii şi senatorii au fost de acord cu eliminarea amendamentului referitor la limitarea la 40% din PIB a datoriei publiceconform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020.

Liberalii au anunţat că vor ataca la CCR decizia Legislativului.

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, spunea că votul pe rectificarea bugetară este „un act de agresiune la stabilitatea economiei României”: „Toţi văd cum o grupare vrea să arunce ţara în aer”.

”Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toţi se uiţă şi văd cum o grupare vrea să arunce ţara în aer. Ne vom opune şi le garantăm românilor că nu vom arunca România în aer”, afirma ministrul de Finanţe, senatorul PNL Florin Cîţu.

El a reamintit de documentul semnat de fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, prin care îi cerea Vioricăi Dăncilă în 2019 amânarea creşterii pensiilor cu 40%.

Proiectul de rectificare bugetară adoptat de Guvern, dar documentul a fost modificat în comisiile de specialitate de majoritatea PSD.

Cea mai importantă modificare se referă la abrogarea articolului care prevede creşterea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie. Dacă forma adoptată în comisii ar trece şi de votul parlamentarilor, pensiile ar trebui majorate cu 40%, potrivit legislaţiei în vigoare.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate unităţilor administrativ-teritoriale cu 1 miliard de lei, în timp ce pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, urmând să fie repartizaţi în mod egal indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că bugetul „nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă” şi a făcut apel la toate partidele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.

 

Etichete
Comenteaza