Registrul Comerţului: Clujul are cele mai multe firme active din provincie

Registrul Comerţului: Clujul are cele mai multe firme active din provincie
Clujul are cele mai multe firme active din provincie şi este depăşit la acest capitol doar de Bucureşti, relevă datele Registrului Comerţului pe prima jumătate a acestui an.

Conform datelor citate, ataşate acestei ştiri, numărul firmelor active din Cluj ajunge la un total de 41.760, dintre care peste 29.000 de SRL-uri. Cifra este depăşită doar de Capitală, cu 175.215 firme active, dintre care 154.456 SRL-uri.

Spre comparaţie, în Timiş numărul firmelor active ajunge la 36.799, iar în Iaşi - la 31.973. În top se află şi judeţul Prahova, cu 30.667 firme active, între care 20.608 SRL-uri.

PFA-urile sunt cele care fac diferenţa în acest clasament, spune preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj, Augustin Feneşan. "La noi în Cluj au fost înfiinţate foarte multe PFA-uri faţă de restul ţării. Există o deschidere mai mare spre acest mod de desfrăşurare a activităţii pentru că are avantaje în raport cu firmele şi sub aspectul impozitelor. Este o asumare a răspunderii pentru o afacere pe cont propriu: chiar dacă este agent de vânzări, o persoană acceptă varianta PFA-ului şi colaborarea cu o firmă decât statutul de angajat. Sunt avantaje de ordin financiar, pentru că impozitele se plătesc pe diferenţa între venituri şi cheltuieli, are autonomie şi nu e legat de firmă ca un angajat şi are obiective pentru care lucrează când vrea", a explicat Feneşan.

Într-adevăr, în ce priveşte PFA-urile, numărul acestora se apropie de 12.600 în Cluj, faţă de 11.665 în Iaşi, 10.059 în Prahova sau 20.759 PFA-uri înfiinţate în Bucureşti, conform raportului.

Comenteaza