“Regele bursei”, abia eliberat din arest, investeşte la Cluj

“Regele bursei”, abia eliberat din arest, investeşte la Cluj
Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, implicat într-un caz de dare de mită, a preluat un pachet consistent la producătorul de abrazive Carbochim SA. Directorul Viorel Popoviciu a încasat aproape 1,4 milioane de euro.

Gălăţeanul Cătălin Chelu a intrat oficial în acţionariatul Carbochim prin cumpărarea, cu 3,67 de milioane de lei, a unui pachet de 11,12% din producătorul de materiale abrazive, prin intermediul companiilor Lineas Trade şi Fimansat. În schimb, directorul Viorel Popoviciu şi-a vândut participaţiile cu 5,8 milioane de lei, Broker Cluj, cu 3,5 milioane, iar SIF Banat, cu 4 milioane.

Tranzacţiile de joi şi vineri au marcat schimbări majore la Carbochim. Preşedintele societăţii de servicii de investiţii financiare Broker Cluj, Anton Ionescu, a vândut 6.300 de acţiuni cu 8 lei, la 50.400 de lei, Societatea de Investiţii Financiare (SIF1) Banat Crişana, 508.064 de titluri (13,08% din capitalul Carbochim), la acelaşi preţ, cu 4,06 milioane de lei, iar Broker, 444.404 acţiuni, cu 8 lei, la 3,5 milioane de lei, conform raportărilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Vineri, directorul societăţii, Viorel Dorin Popoviciu, şi-a vândut aproape tot pachetul deţinut. Acţiunile au fost tranzacţionate la 8,5 lei, preţ mai mare decât cel de joi, şeful Carbochim obţinând pe cele 685.100 de titluri 5,8 milioane de lei. În aceeaşi zi, Lineas Trade cumpără 115.000 de acţiuni la 8,5 lei, cu 977.500 de lei, iar Fimansat, 317.000, la 2,69 de milioane de lei, ambele prin intermediul companiei de brokeraj Eldainvest Galaţi. Broker Cluj a anunţat ieri că şi-a lichidat toate cele 444.404 acţiuni (11,44% din capitalul social) deţinute anterior la Carbochim, iar Popoviciu, că a rămas doar cu 1.854 de titluri, ce reprezintă 0,04% din totalul acţiunilor.

Cătălin Chelu deţine cel mai mare portofoliu de companii listate la BVB, controlând indirect peste 20 de firme, conform ZF.ro. El a cumpărat săptămâna trecută 40% din acţiunile producătorului de articole ceramice Faimar Baia Mare, cu 2,2 milioane de lei, unde Broker şi-a lichidat participaţia de 17%, în luna mai a achiziţionat un pachet de acţiuni Ves Sighişoara, iar în 2010 a preluat Lactate Natura Târgovişte şi Electroargeş Curtea de Argeş. Top Capital 2010 îl cotează cu o avere de 40 de milioane de euro, obţinută din piaţa de capital, telecomunicaţii şi TV cablu. "Cătălin Chelu are acţiuni la zeci de societăţi comerciale, dar acţionează şi prin sute de interpuşi şi de off-shore-uri, mai ales când e vorba despre piaţa de capital şi jonglarea cu acţiuni ale SIF-urilor", potrivit Top Capital. De-a lungul timpului apare ca acţionar/asociat la Altur Slatina, Cony Sat, Celule Electrice, CCC Blue Telecom, Vulturul Comarnic, Comat Galaţi, Vitimas Tecuci, Spit Bucovina, Vinia Iaşi, City Invest Galaţi, Electroargeş, Transtec Tecuci, Minexfor Deva, Galgros Galaţi, Mega Construct, Lidas Prod, Lactate Târgovişte, Sircovtex Siret sau Lacta Giurgiu.

Vânzătorii au obţinut preţuri foarte bune. "A fost cea mai bună opţiune să lichidăm, pentru că preţul era atât de bun că cea mai bună soluţie era să ieşim din acţionariat. Practic, valoarea titlurilor s-a dublat. Banii îi vom investi mai eficient", a explicat Ionescu. Viorel Popoviciu se alege din tranzacţie cu 1,36 milioane de euro. "Domnul director este foarte ocupat pentru că se află în negocieri cu sindicatul pentru noul contract colectiv de muncă", au transmis reprezentanţii Carbochim. Interesul investitorilor este pus pe seama terenului de 12 hectare disponibil după relocarea combinatului de la Cluj-Napoca la Vâlcele. "Amplasamentul, care se află la curbura Someşului, se pretează pentru un complex de locuinţe, un spital privat sau un centru de afaceri, mai puţin pentru o construcţie industrială", conform conducerii Broker.

"Motivele evoluţiei din ultimele şedinţe de tranzacţionare - lipsa unui acţionar majoritar, structura disparată a capitalului - au alimentat speculaţii cu privire la o posibilă ofertă de preluare. O serie de modificări în structura acţionariatului au fost raportate recent: vânzări ale participaţiilor SIF1 şi Broker Cluj, intrări ale unor societăţi controlate de Cătălin Chelu. Operaţional, compania a evoluat bine în primele trei luni, cu o cifră de afaceri de 7,4 milioane de lei, în creştere cu 22% an/an. Dacă vine un nou val de criză financiară mondială - şi nu este exclus - titlurile se vor prăbuşi, însă dacă situaţia macrobursieră externă se va stabiliza atunci, condiţionat şi de intenţii bune de dezvoltare pe termen mediu şi lung din partea acţionarilor, Carbochim ar putea să mai crească la BVB", susţine Andrei Rădulescu, analist financiar la compania Target Capital.

Preţul unei acţiuni Carbochim la BVB s-a majorat de la 3,78 de lei la început de iunie la 8,50 lei, la cât era cotată vineri. După vânzările masive de săptămâna trecută, preţul titlurilor a scăzut ieri cu 15,00%, maximul admis pentru o zi, până la 7,82 lei, iar capitalizarea societăţii a coborât la 30,3 milioane de lei. Ceilalţi acţionari sunt Titus Dan Popa - 11,16%, Mircea-Pietro Ionescu -10,78% şi Ion Răducanu - 10,68%. Carbochim este cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, fabricând corpuri cu liant ceramic, discuri de debitare şi dezavuare, abrazivi pe suport.

Potrivit ultimului raport financiar, în primul trimestru societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 7,34 de milioane de lei, faţă de 6,03 milioane în aceeaşi perioadă din 2010, şi un profit net de 803.705 lei, în comparaţie cu 19.132 de lei în primele trei luni ale anului trecut.

Au renunţat la baschet

Combinatul clujean figura iniţial ca sponsor al echipei de baschet masculin, cu denumirea de Poli Mobitelco Carbochim, însă în 2006 a renunţat la finanţarea acesteia. Echipa avea un buget de 250.000 de euro pentru sezonul competiţional 2005/2006, iar Universitatea Tehnică asigura sala de antrenament de la Facultatea de Mecanică, de pe Bd. Muncii. Ulterior, echipa a intrat sub tutela Clubului Sportiv "U", devenind U-Mobitelco, iar, apoi, "U" Mobitelco BT . Noii sponsori au asigurat un buget de 600.000 de euro în sezonul 2010/2011.

I-a oferit un milion de euro mită lui Fătuloiu şi a stat trei luni în arest

Cătălin Chelu a fost arestat la finalul anului trecut pentru tentativa de mituire a chestorului Dan-Valentin Fătuloiu, fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor. Potrivit rechizitoriului, omul de afaceri i-a promis chestorului-şef Dan- Valentin Fatuloiu suma de un milion de euro, iar acesta trebuia, în schimbul banilor, să blocheze anumite dosare penale în care era implicat el, dar şi alţi apropiaţi. Chelu a fost eliberat după trei luni petrecute în arest, iar acum este cercetat în stare de libertate.

Călin POENARU, Mihai PRODAN

 

 

Comenteaza