Răsturnare spectaculoasă în topul imobiliar al Clujului: Andrei Mureșanu, detronat de Zorilor

Răsturnare spectaculoasă în topul imobiliar al Clujului: Andrei Mureșanu, detronat de Zorilor
Cartierul Zorilor a devenit mai scump ca una dintre zonele considerate drept exclusiviste ale Clujului. Răsturnarea de valori între cele două cartiere s-a petrecut la finele anului trecut, remarcă la unison agenții imobiliari locali.

Ritmul scumpirilor a încetinit în municipiul Cluj-Napoca în ultimul trimestru al anului trecut, în consonanță cu situația la nivel național, variația consemnată în această perioadă ajungând la +3,7%, conform agenției clujene Edil Imobiliare. Cartierele cu cele mai semnificative creșteri de preț, peste media nivel de oraș, sunt Plopilor (+7,1%), Zorilor (+5,4%), Florești (+5%), Iris (+4,4%), Mănăștur - Borhanci - Câmpului (+4,3). 

În condițiile în care scăderi ale sumei medii solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare nu au fost observate în nici unul dintre cartierele clujene analizate, zonele cu cele mai reduse marje de creștere sunt Bună Ziua - Europa - Calea Turzii (+0,7%), Grigorescu (+1%), Someșeni (+1,8%), Baciu (+1,9%), dar și Gheorgheni - Andrei Mureșanu (avans trimestrial de 2,9%).

Variațiile consemnate în ultimul sfert al anului trecut nu au produs schimbări majore în clasamentul cartierelor cu cele mai scumpe apartamente din oraș, cu o excepție.  Cele mai mari prețuri sunt solicitate în zona centrală și ultracentrală (1.690 euro/mp util), Plopilor (1.620 de euro), Zorilor (1.570 de euro), Gheorgheni - Andrei Mureșanu (1.540 de euro), Mărăști - Între Lacuri - Aurel Vlaicu (1.500 de euro). 

Pe lângă diferențele de preț consemnate de fiecare zonă în parte (ajungând și la 100 de euro pe metru pătrat util), o schimbare în acest top este reprezentată de faptul că, spre deosebire de trimestrul anterior, locuințele din zona Zorilor le depășesc acum ca preț pe cele din Gheorgheni - Andrei Mureșanu.

În ceea ce privește oferta de locuințe mai ieftine, există două zone în care pretențiile vânzătorilor se situează sub pragul de 1.000 euro/mp util, implicit mult sub media pieței, de 1.460 de euro. E vorba despre „cartierele” Florești, unde un apartament poate fi achiziționat cu 830 de euro pe metru pătrat (în creștere cu 5%, de la 790 de euro) și Baciu, unde vânzătorii cer 970 de euro față de 950 în trimestrul trei).

Cele mai scumpe zone din Cluj

1. Centru...............1.690 euro/mp util
2. Plopilor...............1.620 euro/mp util
3. Zorilor................1.570 euro/mp util
4. Gheorgheni.........1.540 euro/ mp util
5. Mărăști...............1.500 euro/ mp util

Sursa: Edil

Un cartier bine conectat, dar cu ofertă limitată

Bogdan Petrovai, senior broker al agenției Blitz, a explicat, la Realitatea FM, evoluția cartierului din sudul orașului. “În noiembrie, în Zorilor prețul mediu avea o creștere de 24%, de la 1.350 la 1.600 euro/mp, în decurs de un an. Cererea mare se justifică prin faptul că este un cartier cu tradiție, aproape de complexul studențesc Hasdeu, de universități, e relativ aproape de centru, are conexiunea cu Mănășturul și Oradea, dar și ieșire către Alba. Autorizațiile pentru construcțiile noi sunt limitate aici, iar oferta, restrânsă. Nu sunt multe proiecte noi, iar cele puse în vânzare au prețuri mai ridicate. Lipsa spațiilor din Zorilor a dus la dezvoltarea imobiliară de pe Calea Turzii, din cartierele Europa și Mănăștur”.

Comenteaza