Raport ONU: Populația României scade și îmbătrânește dramatic. Cum va fi afectată țara noastră în doar câțiva ani

Raport ONU: Populația României scade și îmbătrânește dramatic. Cum va fi afectată țara noastră în doar câțiva ani

Populația României scade și îmbătrânește dramatic, iar peste doar zece ani va ajunge la nivelul de după Al Doilea Război Mondial, avertizează cel mai recent raport al Națiunilor Unite. Următorul deceniu va marca și o premieră - numărul tinerilor va coborî sub cel al seniorilor. 

Scăderea populației e pusă de specialiști pe seama a trei factori: creșterea vârstei medii, scăderea natalității și creșterea accesului la îngrijiri medicale și implicit a speranței de viață. Proiecțiile arată că la fiecare 10 ani pierdem câte un milion de locuitori, iar declinul accentuat în rândul populației active ne plasează în rândul țărilor cu cel mai mare declin demografic.

2031 va marca momentul în care numărul seniorilor va fi mai mare decât al tinerilor, iar prăpastia dintre cele două generații se va adânci ulterior. Iar vârsta medie a populației e tot mai mare, nu doar în România, ci la nivel global. Iar dincolo de tendința globală a statelor dezvoltate de a întârzia momentul întemeierii unei familii, la noi în țară un alt moment va marca o schimbare bruscă între proporția populației ocupate, respectiv neocupate: cel în care generația decrețeilor va ieși la pensie.

Ajungem astfel la discuția despre efectele îmbătrânirii accelerate a populației - în primul rând, economia va crește într un ritm mai lent, nu mai are cine să o alimenteze, nici din punct de vedere al muncii, nici din perspectiva consumului. Apoi, bugetul de stat se va confrunta cu o reducere masivă a nivelului taxelor încasate.

În paralel, dacă actualul sistem al pensiilor publice se menține, povara pensiilor de stat va deveni tot mai greu de dus, la fel și presiunea pusă pe sistemul de asistență medicală de o populație tot mai îmbătrânită, cu problemele de sănătate specifice.

 

Comenteaza