Rădulescu: scumpirea carburanţilor va încetini economia

Rădulescu: scumpirea carburanţilor va încetini economia
Primul efect al creşterii preţurilor la benzină şi motorină va fi încetinirea economiei, consideră Andrei Rădulescu (foto), analist în cadrul companiei Target Capital.

Acesta a vorbit ieri la REALITATEA TV Cluj despre consecinţele pe care le-ar putea avea creşterea preţurilor la carburanţi din ultima perioadă. "Actualul nivel al preţurilor va determina o scădere a cererii pentru carburanţi şi implicit o încetinire a activităţilor economice. Totodată, dacă se ia în calcul şi majorarea taxei pe valoarea adăugată din 2010, va fi încă un factor care va pune presiune pe ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale din acest an", consideră Rădulescu. Efectul în preţul final al produselor se va resimţi în două-trei luni.

"Este posibil să crească preţul produselor care depind de transport. Deocamdată este greu de spus cu cât vor creşte. Acest lucru depinde de cererea şi oferta din fiecare sector", a subliniat analistul. Evoluţia ulterioară a cotaţiilor la carburanţi va depinde în special de preţul ţiţeiului la marile burse. "Companiile petroliere de la noi au dat dovadă de foarte puţină flexibilitate în politica de preţuri. În 2010 au preferat să vândă cu 20% mai puţin decât în 2009, ca şi volum, numai pentru a-şi menţine veniturile la acelaşi nivel. Acest lucru demonstrează că nu sunt dispuse să se adapteze cererii şi nu sunt flexibile", a subliniat Rădulescu.

 

 

Comenteaza