Putin a semnat decretul: Din 1 aprilie, gazul rusesc va putea fi plătit doar în ruble. În caz contrar, urmează rezilieri

Putin a semnat decretul: Din 1 aprilie, gazul rusesc va putea fi plătit doar în ruble. În caz contrar, urmează rezilieri

Putin a anunțat că a semnat un decret prin care obligă țările care cumpără gaz rusesc să îl plătească în ruble, începând cu data de 1 aprilie.

Rusia a găsit metoda prin care poate să ocolească sancțiunile occidentale fără precedent, impuse după invadarea Ucraina.

Preşedintele Federaţiei Ruse. Vladimir Putin, obligă statele care cumpără gaz rusesc să îl plătească în exclusiv în ruble, începând cu data de 1 aprilie. Acesta a semnat chiar un decret în acest sens, iar dacă plata nu se va face în această monedă, atunci contractele vor fi reziliate, relatează Reuters.

„Pentru a putea cumpăra gaze naturale rusești, atunci clienții străini vor trebui să deschidă un cont în ruble la bănci rusești și să facă plățile din aceste conturi, începând de mâine”, a spus dictatorul rus într-un discurs televizat. 

„Dacă plățile nu vor fi făcute în acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plată din partea clienților, cu toate consecințele de rigoare. Nimeni nu ne dă nouă nimic pe gratis și nici noi nu avem de gând să facem acte de caritate – prin urmare acele contracte vor fi reziliate”, a spus Putin.

Putin a declarat că schimbarea este menită să „întărească suveranitatea” Rusiei, aceasta furnizând o treime din gazul folosit în Europa.

Comenteaza