Proteste în învăţământ dacă Guvernul nu rezolvă problemele salariale

Proteste în învăţământ dacă Guvernul nu rezolvă problemele salariale
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunţă că, din 2 octombrie, va protesta dacă Guvernul nu se angajează să soluţioneze problemele salariale ale angajaţilor din sistemul de educaţie, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de creşterea mică a salariilor nete, începând cu 2018.

"Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, întrunit în şedinţă în data de 4.09.2017, a decis să înceapă protestele din 2 octombrie, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariaţii din învăţământ.(...) Membrii de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajaţii din învăţământ pierd, în medie, peste 3 la sută din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Sindicaliştii explică faptul că Guvernul a inclus în legea bugetului şi banii pe care angajaţii din educaţie ar trebui să îi primească în urma sentinţelor judecăreşti.

"Suntem nemulţumiţi de faptul că Executivul nu a cuprins în legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe. În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei. Suntem nemulţumiţi de cuantumul mic al creşterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat. În urma calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%", mai reise din comunicat.

FSLI cere Guvernului României începerea negocierilor şi încheierea unui acord scris până la data de 25 septembrie 2017, prin care să fie soluţionate aceste solicitări, respectând următorul calendar:

"Începând cu cel târziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază; La rectificarea bugetară care se va face până la sfârşitul anului 2017, să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentinţelor judecătoreşti. Până la sfârşitul acestei luni să se găsească o soluţie, astfel încât salariile nete din învăţământ, în anul 2018 să crească într- un procent mai mare decât cel anunţat de Executiv", se mai arată în comunicatul FSLI.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ precizează că dacă Guvernul nu va ţine cont de cererile lor, vor începe acţiunile de protest, astfel, din 2 octombrie vor fi pichetate sediile prefecturilor reşedinţelor de judeţ, iar în ziele de 4 şi 5 octombrie vor avea loc manifestaţii în faţa Guvernului.

 

Comenteaza