Propunere la guvern: ecotaxă în funcţie de materialul ambalajului

Propunere la guvern: ecotaxă în funcţie de materialul ambalajului
Federațiile patronale Pro Agro, Agrostar şi Romalimenta au amânat protestul programat marţi deoarece vicepremierii Costin Borc şi Vasile Dâncu, miniştrii Cristiana Paşca Palmer, Anca Dragu şi Achim Irimescu au promis soluționarea situației privinţa legislației deșeurilor de ambalaje.


Cele două părţi au admis constituirea unui grup de lucru care să elaboreze un proiect legislativ aplicabil în 2016 şi instituirea unei ecotaxe diferită în funcție de materialul ambalajului, aplicată la cantitatea pusă în piață de operatorii economici, plătibilă direct către Administrația Fondului pentru Mediu.

Se va înfiinţa şi un al doilea grup de lucru care să rezolve problema obligațiilor de plată din 2015, aflate acum în sarcina operatorilor economici care pun pe piață produse ambalate. Borc a propus ca obligațiile să cadă în sarcina responsabililor de drept (organizaţiile de transfer de responsabilitate) și nu a producătorilor. Situaţia este generată de către OTR prin emiterea declarațiilor rectificative ce diminuează semnificativ cantitatea de ambalaj raporatată inițial de către acestea, deşi operatorii economici au plătit sume pentru cantităţile reale.

Pro Agro a asigurat că înțelege necesitatea regândirii sistemului de gestionare a deșeurilor de ambalaje și a explicat inadvertențele legislației, subliniind importanța responsabilizării autorității administrației publice locale – consumator – reciclator - poluator și Ministerul Mediului ca autoritate responsabilă în domeniul gestionării deșeurilor de ambalaje și vitalitatea implicării active a acestora pe lanț.

Mitingul la care urmau să participe 2.500 de angajați din sectorul agroalimentar, al cărui scop era salvarea producătorilor din industria alimentară, evitarea creșterii prețurilor și implementarea unui sistem de reciclare selectivă funcțional, a fost amânat cu două săptămâni. "Dacă reprezentanții Guvernului nu se vor ține de cuvânt, se va organiza un protest de amploare mult mai mare, la care vor participa toți angajații care riscă să rămână fără locuri de muncă", avertizează patronatele din industria alimentară.

Acestea au solicitat suspendarea obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ transparent, echitabil și controlabil pentru toți actorii din lanțul de reciclare. Reprezentanții industriei de conserve și din piața laptelui au afirmat că taxa de reciclare de 2 lei/kg de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici și concedierea a jumătate dintre angajați, aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

Comenteaza