Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti. Ce mari companii din lume şi-au manifestat interesul

Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti. Ce mari companii din lume şi-au manifestat interesul

Proiectul de 1 miliard de euro, cel al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti din judeţul Cluj, considerat esenţial pentru sistemul energetic al ţării, pare că ar putea prinde în sfârșit contur și să devină realitate.

Două dintre cele mai mari companii din domeniu din lume, EDF din Franţa şi Itochu din Japonia, şi-au manifestat interesul faţă de proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti şi au venit proactiv către minister să-şi pună la dispoziţie toate resursele şi expertiza, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate.

„Proiectul meu de suflet, şi vă rog să-l susţineţi, este Tarniţa-Lăpuşteşti (hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti – n. r.). Nu e doar proiectul meu, e un proiect al României şi el a fost asumat în cursul deceniilor, dar din păcate nu a fost niciodată dus la bun sfârşit. De aceea am reluat studiul de fezabilitate şi suntem în plină procedură de achiziţie publică.

De altfel, şi aseară am avut o întâlnire foarte bună cu două dintre cele mai mari companii din domeniu din lume, EDF din Franţa şi Itochu din Japonia, care şi-au manifestat interesul faţă de acest proiect şi au venit proactiv către minister să îşi pună la dispoziţie toate resursele şi expertiza. Am explicat stadiul procedurii şi, după atribuirea studiului de fezabilitate, va fi o procedură competitivă de selecţie a unor parteneri privaţi pentru acest proiect”, a menţionat Sebastian Burduja, potrivit economica.net.

Amintim, costul studiului de fezabilitate pentru proiectul de la Tarnița-Lăpuștești este estimat la valoarea de 3 milioane și jumătate de euro, studiul având o durată de maximum 12 luni. Ofertele se pot depune până pe 4 decembrie 2023.

Comenteaza