Proiect de economie circulară la Cluj. Câștigătorii vor primi 58.000 de euro

Proiect de economie circulară la Cluj. Câștigătorii vor primi 58.000 de euro

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din regiunea Clujului care inovează în domeniul economiei prietenoase cu mediul vor beneficia de asistență financiară și de mentori dedicați în urma selecției într-o competiție care are loc la nivel european.

Institutul pentru Economie Circulară și Mediu Ernest Lupan va susține programul de vouchere şi de servicii suport cu un buget de 374.000 de euro lansat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV). De acesta pot beneficia IMM-urile din industria prelucrătoare, agro-alimentară, textile, sănătate și domeniul apei din Europa și statele asociate programului Horizon 2020.

Termenul de depunere a aplicațiilor este 31 decembrie. Aplicațiile pot viza soluții ca tranziția spre utilizarea materiilor prime biodegradabile, reutilizarea deșeurilor generate de procesul de producție, prelungirea ciclului de viață al produselor, reciclarea sau reutilizarea unor componente, utilizarea partajată a unor echipamente, soluții digitale ce conduc la reducea cantității deșeurilor rezultate din activitatea de producție.

Proiectele se depun în mod individual de către IMM-uri. Cele clasate pe primele 13 poziții ale clasamentului evaluării vor participa la preselecția care va avea loc la Paris, în martie 2020. Dintre ele vor fi selectate șase firme care să fie incluse nouă luni într-un program de accelerare pentru economia circulară.

Firmele vor beneficia de un voucher de 58.000 de euro pentru dezvoltarea și implementarea soluției de către un furnizor de servicii de cercetare-dezvoltare-inovare, de asistența unui mentor dedicat și a unui consultant pentru întocmirea unui plan de afaceri pentru atragerea de noi finanțări de pe piața de investiții.

Proiectul este implementat de către un consorțiu internațional format din agenții de dezvoltare, acceleratoare, clustere și universități din șase state și este finanțat din programul european Orizont 2020.

La Cluj-Napoca proiectul este integrat în această perioadă în cadrul unui schimb de experiență în cadrul căruia sunt implicate opt instituții din opt ţări. În cadrul proiectului iau parte 40 de persoane, tineri între 18 și 30 de ani, unde le sunt prezentate metodele de bună practică în domeniul economiei circulare.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt promovarea educației și informarea grupului țintă despre importanța consumului și producției într-o manieră sustenabilă, educarea tinerilor în domeniul consumului durabil și dezvoltarea competențelor antreprenoriale eco-inovative pentru aceștia.

În 23 octombrie a avut loc o vizită de studiu la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unde s-au  prezentat modele de bună practică în acest domeniu.

Comenteaza