Profitul Carbochim este de cinci ori mai mic în acest an

Profitul Carbochim este de cinci ori mai mic în acest an

Profitul net al celei mai mari societății de produse profesionale abrazive din România, Carbochim Cluj, a scăzut de la 1,6 milioane de lei la sub 0,4 milioane.

Veniturile totale din primul semestru al anului au coborât cu 10,5%, în principal pe fondul diminuării veniturilor din variația stocurilor de produse finite și a producției în curs de execuție (cu 119%), dar și a veniturile din servicii, chirii (cu 9,04%). Cele din vânzarea mărfurilor au înregistrat o ușoară creștere (11,4%), iar cele din vânzarea produselor finite s-au menținut.

Cheltuielile totale au scăzut cu 3,5% datorită scăderii cheltuielilor cu materiile prime, mărfuri și consumabile (25,7%), ce trebuie corelată cu variația negativă a stocurilor de produse finite și producție în curs de execuție. Costurile cu beneficiile angajaților au crescut cu 7,4%, alte cheltuieli operaționale, cu 14,1%, iar cele cu amortizarea, cu 21,5%.

“Cheltuielile financiare au crescut cu 73,6% datorită creșterii ratelor dobânzilor pe piață, dar și datorită majorării valorii împrumuturilor bancare față de perioadă precedentă de raportare. Având în vedere cele expuse mai sus, rezultatul net al semestrului I 2019 este profit de 348.350 lei, înregistrând o diminuare cu 1,29 milioane de lei față de semestrul I al anului 2018”, a menționat președintele Viorel Popoviciu.

Cele mai mari cheltuieli s-au făcut pentru cumpărarea de echipamente tehnologice, aparate de măsurare. Estimările administratorilor sunt că activitatea din semestrul II va avea același volum ca în primele șase luni. Capitalizarea bursieră a societății este de 12 milioane de euro.

Societatea a început în iunie plata dividendelor aferente profitului pe 2018, de 1,5 milioane de lei, 55% din rezultatul financiar net înregistrat pe parcursul anului trecut. Carbochim avea 19 angajați. Printre acționari se numărau compania Carbo Europe (26,85%), persoanele fizice Mircea-Pietro Ionescu (25,11%), Viorel Popoviciu (13,04%), Gheorghe Popa (12,5%).

Comenteaza