Producătorii din Ardeal invadează Clujul în ajun de sărbători FOTO

Producătorii din Ardeal invadează Clujul în ajun de sărbători FOTO
Miere cu zmeură, dulceață de ardei iuți, zacuscă cu hribi, cașcaval afumat, sare cu verdețuri, gălbenele cu coada șoricelului sunt specialitățile oferite clujenilor pe platoul din incinta Universității de Științe Agricole. Târgul de produse tradiționale și ecologice este însoțit de degustări de bunătăți produse în centrele USAMV.

Automate de miere la Cluj

Apicultorul clujean Mihai Grama este deja mai mult apreciat în străinătate decât în țară, iar grupul de producători din care face parte a venit cu specialități precum miere cu zmeură sau de negruș. “Noi livrăm produse apicole în Germania, Franța, Italia. Francezii au recunoscut că acestea sunt „mult mai bio” decât cele ale lor pentru că la ei mediul este mai afectat, la fel și populațiile de albine, prin prezența hibrizilor.

Voi, românii, stați pe o comoară și nu știți, mi-a mărturisit un partener din Italia. Deocamdată am renunțat la eticheta „eco” din cauza birocrației de la noi, cu toate că avem toate analizele peste cele din vest, dar vom continua pe această linie într-un mod mai organizat, în cadrul Grupului de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GAL-NP). 

Încep și ai noștri să fie conștienți de ceea ce producem: după un târg local am făcut un contract cu o firmă multinațională, NTT DATA, cu câteva sute de angajați în clădirile de birouri din Piața Mihai Viteazul; lor le livrăm în fiecare lună câte 120 kg de miere de zmeură pe care o folosesc ca îndulcitor la ceaiuri.

Să ai un contract ferm, pe doi ani, de 1.000 de euro pe lună, este ceva care ne aduce siguranță. De asemenea, vrem să introducem automate pentru produsele apicole, prima dată la USAMV, apoi în mall-urile Clujului, pentru că nu ne permitem să ținem atâția angajați”, spune Grama.

Apicultorii din zona Gilăului s-au grupat într-o asociere, vor să o extindă în cooperativă și să își înregistreze produsele la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, următoarea etapă fiind constituirea unui magazin online.

Produsele ecologice, un moft în România

Dan Cismaș și-a început activitatea acum 15 ani și a reușit să impună eticheta verde pe produsele Fermei Eco Țopa, din zona Mureșului. “La noi, produsele ecologice sunt mai degrabă un moft decât o tendință. Avem o fermă pe 40 ha, unde cultivăm grâu, porumb, cartofi, lucernă, avem și vaci, porci, găini. Făina o producem la o moară de grâu pe piatră din Covasna, din păcate morile vechi sunt pe cale de dispariție.

Pentru gălbenele avem cultură, însă iar coada șoricelului o culegem noi, am luat și un uscător de plante medicinale. Lucrăm noi, cei din familie, dar apelăm și la voluntari, inclusiv din străinătate, în cadrul unui proiect internațional, însă aceștia sunt fascinați mai mult de ceea ce văd, iar nouă ne-ar trebui mână de lucru constantă”. Trandafiri cu lămâiță, sare cu verdețuri, dulceață cu scorțișoară, gem de coarne, cașcaval afumat sunt unele dintre produsele aduse de la fermă.

Bătaie pe ouăle "made in USAMV"

O coadă imensă s-a făcut la una dintre căsuțele USAMV: zeci de oameni s-au instalat cu o oră înainte de deschidere ca să cumpere ouă de la ferma universității. La un alt stand se organizează degustări cu produsele USAMV: cârnați, salam, brânzeturi, roșii, castraveți, dar și cornulețe ori saleuri. Pâinea, colacii și merele au fost aranjate într-un coș de nuiele, ornat cu grâu. “Este ceea ce producem noi, la baza din Florești. La târg facem doar degustări. Noi am vrea să ne axăm cât mai mult pe partea practică”, mărturisește studenta de la stand. 

Alți producători locali vând cartofi, morcovi, pătrunjel sau vin. Doi tineri au venit din Maramureș cu produse pe care le fac într-un sat al bunicilor, Preluca Veche. “Ciupercile le recoltăm noi, de acolo. Am făcut compot de caise anul acesta, în alți ani facem ce se poate, pentru că sunt pomi bătrâni care odată dau rod, altă dată nu. Spre surprinderea noastră, am fost abordați de oameni din Baia Mare, pe Facebook, livrăm mult acum și românilor din străinătate, pe autocarele Atlassib”, spun aceștia.

Vor să educe consumatorii clujeni

USAMV și GAL-NP organizează în perioada 11-21 decembrie, Târgul de Crăciun, ce cuprinde sesiuni de prezentare și degustare, cu posibilitate de cumpărare a produselor pomicole, târgul produselor montane și târgul sezonier High Nutritional Value (HNV) – adresat elevilor, studenților, cadrelor didactice, persoanelor interesate. În cadrul ultimei secţiuni se organizează ateliere de lucru, prin care participanţii vor putea învăța să recunoască beneficiile produselor lactate și brânzeturilor, ale agriculturii locale și ale consumului de lapte și derivate, obținute după rețete tradiționale.

Această secţiune se orientează spre promovarea conceptului de alimentație sănătoasă, încercând să îndrume participanţii să aleagă produsele lactate din zonele HNV (Munții Apuseni), în locul celor procesate. Vizitatorii beneficiază de avantajul unui lanţ scurt de aprovizionare (producători din proximitatea municipiului), iar fermierii au ocazia să se promoveze unei clientele atrase de astfel de produse.

Sunt organizate sesiuni de prezentare și degustare a produselor agricole şi pomicole montane. Scopul evenimentului este de a aduce în vizorul consumatorilor posibilitatea de a achiziționa produse tradiționale, sănătoase, ecologice, provenite dintr-un mediu curat, cu un grad ridicat de unicitate și de specificitate. Acesta este realizat în cadrul unor proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Comenteaza