Producătorii de medicamente: prea mult paracetamol și ibuprofen la populație

Producătorii de medicamente: prea mult paracetamol și ibuprofen la populație

Există stocuri mari de paracetamol și ibuprofen la populație și un acces deficitar la medicamente pentru pacienții cronici, conform Patronatului Producătorilor de Medicamente din România (PRIMER).

Ieșirile de medicamente din farmacii și spitale au totalizat în trimestrul I din 2020 o valoare de 1 miliard de euro, o creștere cu 2,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Detaliile demonstrează o evoluție atipică a consumului de medicamente, un rezultat al trecerii prin pandemia de coronavirus.

Majorarea apare exclusiv din medicamentele fără prescripție (OTC, suplimente), valoarea lor progresând cu 25%, cea mai mare creștere din ultimii 10 ani.     Creșterile sunt extrem de mari în zona de paracetamol și ibuprofen (simplu și combinații), duble față de aceeași perioadă a anului 2018, un avans cu 40% față de T1 din anul 2019.

“Această evoluție este semn că pacienții și-au procurat din panică stocuri foarte mari, de teamă de a nu rămâne fără aceste medicamente care tratează simptomele de răceală și gripă, deci inclusiv cele cauzate de coronavirus.

Mai mult ca sigur că aceste rezerve le vor ajunge de fapt câțiva ani, dacă nu chiar vor expira. Ne amintim că achizițiile făcute din panică au creat un gol de stoc de paracetamol la începutul lunii aprilie, gol pe care fabricanții au reușit să-l acopere.

Ceea ce este grav este că se înregistrează o scădere periculoasă a consumului de medicamente de uz cronic cu peste 8%, o dovadă în plus că peste 8 milioane de pacienți cronici au avut un acces redus la medicația lor zilnică. Unii pacienți au avut stocuri acasă, alții însă au rămas fără medicamente pentru 1-2 luni, fapt care mai mult ca sigur a dus la agravarea bolilor existente”, spune Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj și director executiv al PRIMER.

Situația descrisă se perpetuează și în lunile aprilie și mai, când a continuat starea de urgență (datele statistice vor fi disponibile în iunie). Scăderile consumului sunt în special în sfera medicamentelor care tratează boli cardiovasculare (scădere cu peste 10%), pulmonare, reumatologice, digestive și ale sistemului nervos central.

Conform PRIMER, evoluția consumul de medicamente în criză de coronavirus poate crea reacții paradoxale pentru tot restul anului, cu impact în noul sezon de iarnă, când este posibil un nou val de infecții virale: consumul de paracetamol și ibuprofen va scădea deoarece populația are stocuri, iar consumul de medicamente cronice va crește pentru că pacienții își vor achiziționa rezerve.

Genul acesta de evoluție, în “dinți de ferăstrău”, va genera distorsiuni la producători care nu vor știi câtă producție să planifice, existând riscul să apăra fie situații de gol de stoc, fie de suprastocare, ambele nedorite. Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară.

Recomandările PRIMER pentru autorități și populație:

- Constituirea unei rezerve strategice de medicamente care tratează simptomele Covid-19 pentru 1 milion de pacienți, în așa fel încât să se evite lipsurile în sezonul de iarnă 2020/21
- Urmărirea mișcărilor de medicamente folosind datele statistice de la companiile care fac cercetare de piață (IQVIA, Cegedim) pentru o mai bună anticipare a golurilor de stoc
- Renunțarea la introducerea generalizată a prescripției pe trei luni, care poate duce în plan imediat la un gol de stoc incontrolabil
- Populația să renunțe la a-și crea rezerve de medicamente și să se sfătuiască cu medicul sau farmacistul când lipsește un medicament și despre procurarea online a unor produse “miraculoase” împotriva covid-19, pentru a nu deveni victimele unor escrocherii

Comenteaza