“Producătorii cu magazine proprii în piețe sunt expuși falimentului”

“Producătorii cu magazine proprii în piețe sunt expuși falimentului”

Federația Pro Agro propune guvernului să reanalizeze situația piețelor agroalimentare pentru a evita închiderea micilor magazine din aceste incinte. Piețele Mihai Viteazu și Mărăști au cele mai multe asemenea unități în Cluj-Napoca.

"În condițiile în care observăm că în cazul unora dintre amplasamente s-au putut găsi soluții fie prin deschiderea pereților laterali, fie prin mutarea tarabelor în spațiu deschis, în cazul magazinelor proprii ale micilor producători, cu produse de origine animală preponderent, nu s-au găsit astfel de soluții pentru ca aceștia să își continue activitatea.

Nu putem să nu observăm caracterul total injust al acestor măsuri, dar și faptul că s-a acționat cu dublă măsură față de activitatea hipermarketurilor care își pot continua activitatea. În mod uzual producătorii care își valorifică producția prin magazinele proprii nu au contracte de colaborare cu marile magazine, fiind expuși riscului falimentului.

Având în vedere perisabilitatea produselor de origine animală, dar și efectele economice extrem de nefaste care nu au fost avute în vedere la momentul emiterii hotărârii, rugăm executivul să reanalizeze situația piețelor și să revină asupra deciziei de suspendare a activității cât mai grabnic”, atenționează Ionel Arion, președinte Pro Agro.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a lăsat la latitudinea primăriilor şi a administratorilor de pieţe să găsească soluţii pentru ca toţi producătorii agricoli să poată în continuare să îşi vândă marfa. Printre acestea se numără rabatarea pereților laterali din hale, mutarea meselor în exterior sau organizarea de piețe volante.

Camera Deputaților a votat continuarea în starea de alertă a activității în spațiile închise din piețe agroalimentare, târguri, bâlciuri, piețe mixte, volante și talciocuri, însă propunerea legislativă va trebui să fie promulgată de către Președinția României.

Mihai Viteazul și Mărăști, cele mai afectate

În Cluj-Napoca, piețele publice ale primăriei (Grigorescu, IRA, Zorilor, Hermes) funcționează acum în spațiul exterior, alături de cele volante din Gheorgheni și Plopilor, iar edilul Emil Boc a promis sprijin piețelor private Ion Meșter și Mihai Viteazu pentru continuare activității, dar nu s-a pronunțat asupra Pieței Mărăști. Ultimele două au și cel mai mare număr de comercianți care vând în incinta acestora.

Păstrăvăria Sfăraș are intrare separată de cea în hala agrolaimentară. “Nu uitați că magazinul nostru din Piața Mihai Viteazul, incinta Multiplex Leul (intrarea din stânga, deasupra parcării subterane) rămâne în continuare deschis pentru voi”, au anunțat reprezentanții păstrăvăriei. "Dorim să vă informăm că magazinul nostru din incinta Pieței Mihai Viteazul râmăne deschis", a transmis și Brutăria Dioszegi Pekseg. 

Comenteaza