Procedura ANAF de vânzare a terenurilor Clujana, suspendată

Procedura ANAF de vânzare a terenurilor Clujana, suspendată
Magistraţii secţiei Comercial a Tribunalului Specializat Cluj au suspendat procedura iniţiată de ANAF pentru recuperarea datoriilor pe care fabrica de încălţăminte Clujana le-a acumulat.

Instanţa a admis miercuri cererea depusă de companie şi a suspendat procedura ANAF, care urmărea recuperarea debitelor prin vânzarea activelor fabricii până la soluţionarea dosarului prin care Clujana SA a cerut intrarea în procedura de insolvenţă.

ANAF intenţiona să găsească un cumpărător pentru cei peste 9.540 de metri pătrați pe care funţionează acum fabrica de încălţăminte. Suma solictată de Fisc este de 27,8 milioane lei (exclusiv TVA). La vânzare fusese scos şi un spați comercial de 118 metri pătrați, la preţul de 676.245 lei (exclusiv TVA).

"Vom folosi toate pârghiile pe care legea ni le pune la dispoziţie pentru a conserva activul fabricii. Nu ni se pare normal să soliciţi valorificarea unor active de peste 30 de milioane de lei cu TVA pentru datorii de trei ori mai mici", declara directorul fabricii, Florin Gliga, în momentul declanşării procedurii de către ANAF.

Clujana SA acumulase datoriile către stat, finalul lunii septembrie, de 13 milioane de lei, din care 5,1 milioane lei la bugetul de stat, 5,5 milioane lei contribuții neachitate pentru pensii, 220.000 de lei sume neachitate la bugetul pentru șomaj, precum și restanțe de 2,1 milioane lei la bugetul asigurărilor de sănătate.

Fabrica a dat însă semne de revenire, după ce anul trecut a intrat pe profit, cu un câștig de 213.000 lei, la afaceri nete de 9,9 milioane lei. În 2015, a avut un rezultat negativ de 3,2 milioane lei la afaceri similare, de 9,6 milioane lei. Anul trecut, în fabrică lucrau 301 angajați.

Proprietarul actual al fabricii Clujana este Consiliul Judeţean Cluj. Preşedintele acestei instituţii, Alin Tişe, a susţinut, într-o declaraţie pentru ZIUA de CLUJ, că se caută variante prin care să fie plătite datoriile Clujanei iar fabrica să-şi continue activitatea cel mai probabil într-o altă locaţie.

"Noi încercăm să mutăm Clujana în Parcul Industrial Tetarom în una din halele noi făcute acolo şi vom vedea exact cum reorganizăm şi fabrica. Şi noi căutăm variante ca să fie plătite aceste datorii, inclusiv să preluăm noi toate terenurile şi clădirile de acolo, să le preluăm în patrimoniul judeţului, sau altă formulă de la Clujana, prin care ei să-şi plătească datoriile", a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Termen în ianuarie pentru cererea de intrare în insolvenţă

Clujana SA a depus cerere de intrare în procedura de insolvenţă la Tribunalul specializat din Cluj-Napoca. Directorul general al societăţii, Florin Gliga, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că această cerere a fost depusă cu intenţia clară de redresare a societăţii într-un termen de 3 ani.

"Aşteptăm procedura de reorganizare, numirea unui administrator judiciar şi stabilirea comitetului creditorilor, unde ANAF-ul are cele mai mari creanţe. Activitatea curentă a societăţii este sustenabilă, dar datoriile istorice ne creează mari dificultăţi", a precizat Florin Gliga.

Comenteaza