Problemele orașelor: sănătate, poluare, trafic. Care este părerea clujenilor

Problemele orașelor: sănătate, poluare, trafic. Care este părerea clujenilor

Serviciile de sănătate, poluarea aerului şi infrastructura rutieră sunt cele mai importante trei probleme urbane rezultate în urma unui sondaj la care au participat 13.000 de locuitori din 41 de localităţi urbane din România.

Acesta a fost dezvoltat în cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României, derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Banca Mondială, pe baza unui acord de asistenţă tehnică. Sondajul axat pe calitatea vieţii urbane şi care a fost derulat în perioada 1 iulie - 15 august 2020 - este primul barometru urban din istoria României şi a fost modelat după Eurobarometrul Flash al Comisiei Europene.

"Cel mai ridicat nivel de satisfacţie generală faţă de oraşul în care locuiesc repondenţii este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut, în oraşele din Sud-Muntenia (74%). În nouă oraşe, nivelul de satisfacţie depăşeşte 90%: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Braşov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timişoara, Sighişoara (92%), Slatina şi Iaşi (90%).

Infrastructura educaţională şi de siguranţă publică, precum şi disponibilitatea magazinelor sunt aspectele care înregistrează nivelurile cele mai ridicate de satisfacţie în mediul urban.

Pe ultimele locuri, în ierarhia aprecierii facilităţilor şi infrastructurii urbane, se situează serviciile de sănătate şi starea străzilor, urmate de activitatea administraţiei publice în domeniul urbanismului", se arată în comunicat. MLPDA precizează că, în cadrul aceluiaşi proiect, a mai fost derulat un sondaj de opinie în rândul a 259 de administraţii urbane din România, în perioada 11 februarie - 31 martie.

Comenteaza