Primul cluster al apelor, lansat la Cluj-Napoca

Primul cluster al apelor, lansat la Cluj-Napoca
Firmele şi instituţiile publice din regiunea de Nord-Vest fac paşi timizi către o formă de asociere care în Europa sau în alte părţi ale lumii este deja o tradiţie.
Firmele care activează în sectorul apelor din regiunea de Nord-Vest precum şi autorităţile locale sau instituţiile care vor să profite de pe urma resurselor geotermale vor avea posibilitatea să se alieze în primul “Cluster al apelor din România”. Noua formă de organizare, care ar urma să faciliteze accesul atât la iniţierea de proiecte în domeniu cât şi la resurse financiare din fondurile europene, a fost iniţiată de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest împreună cu Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT).

“Este o iniţiativă apărută în urma unor proiecte pe care noi le-am făcut. Este vorba despre primul cluster al apelor, care însemnă de fapt o modalitate prin care firmele româneşti încearcă să facă faţă presiunilor concurenţei, prin accelerarea cooperării. Trebuie subliniat că vorbim de clustere bazate pe cunoaştere, nu de simple asocieri comerciale. În acest cluster al apei ne dorim să se regăsească atât utilizatori de tehnologie în acest domeniu, cât şi producători şi cercetători”, spune Claudiu Coşier, director ADR Nord-Vest.

Domeniile ce vor fi acoperite de acest cluster sunt energia, turismul, apele minerale şi cel al politicilor. Până în momentul de faţă Clusterul Apelor a obţinut adeziunea a 14 membri, printre care se numără Universitatea din Oradea şi autorităţile publice din Salonta, Sânmartin şi Satu-Mare.
În perioada imediat următoare ADR Nord-Vest împreună cu IRCETT vor definitiva platforma platforma pe care va funcţiona acest cluster, structura sa precum şi proiectele principale.
Comenteaza