Primii metri cubi de gaz românesc extras din Marea Neagră ajung la mal. Vom scăpa de facturile mari?

Primii metri cubi de gaz românesc extras din Marea Neagră ajung la mal. Vom scăpa de facturile mari?
| Foto: Foto: Guliver/GettyImages

Primii metri cubi de gaz natural românesc din Marea Neagră ar putea să ajungă la mal la jumătatea acestui ani, iar ca efect imediat, românii ar putea să primească facturi mai mici la gaz.

Au fost investiți peste 600 de milioane de dolari de către o companie americană în platforme situate în largul mării, dar și în sute de kilometri de conducte submarine. Platforma de producție a gazelor naturale „Ana” este prima construită în largul Mării Negre în ultimii 30 de ani. „Black Sea Oil and Gas”, o companie deținută de puternic concern american, a făcut investiția. Firma a anunțat că va începe extracţia gazului din așa-numitele „pungi” submarine cel mai târziu în noiembrie.

Gazele din Marea Neagră vor fi extrase din două zăcăminte: Ana și Doina - amândouă aflate la adâncimea de 70 de metri. Apoi, vor fi trimise spre ţărm prin 120 de kilometri de conductă submarină - până la o stație de tratare construită în zona Vadu. Zăcământul de gaz din Marea Neagră - spun specialiștii - poate fi exploatat între 10 și 15 ani.

În prezent există circa 10 miliarde de metri cubi de resurse care urmează să intre în producţie. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an adică echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Şi tot de aici de la Vadu gazele din Marea Neagră ar trebui să ajungă în sistemul naţional. Pentru România, proiectul din Marea Neagră poate fi șansa să își reducă dependența de gazele din import. Românii ar trebui să simtă și o reducere a facturilor, susține Ministerul Economiei. 

„Evident că o nouă cantitate de gaze naturale în sistemul nostru de transport, efectul imediat va fi de presiune pe preț. Sperăm să înregistrăm preturi mai mici la gaze naturale, acesta este efectul imediat, iar o dată cu exploatarea tuturor resurselor de gaze naturale atât on shore cât şi off shore, România are potențialul să-și acopere în proporție de sută la sută consumul de gaze natural”, a declarat George Niculescu, secretar de Stat Ministerul Economiei, citat de stirileprotv.ro

Comenteaza