Primele expresoare made in Cluj

Primele expresoare made in Cluj
Italienii de la De'Longhi au început probele la bandă, iar de luna viitoarea vor demara oficial producţia. Primii angajaţi au fost luaţi dintre concediaţii de la fabrica Nokia.

Concernul italian De'Longhi a scos deja primele aparate expresoare de cafea produse la Cluj. Oficial, producţia în parcul industrial Tetarom III va demara în februarie, a anunţat conducerea Consiliului Judeţean (CJ).

„De'Longhi a produs deja primele aparate de cafea, însă deocamdată aici se face doar asamblarea componentelor de metal cu cele din plastic. Italienii vor să execute la Jucu şi partea de injecţie plastică, nu numai asamblarea propriu-zisă. Pe partea de resurse umane au angajat foşti oameni de la Nokia, mai ales că mai mulţi dintre operatorii de la fabrica de telefoane mobile vor lucra pentru De'Longhi", conform surselor ZIUA de CLUJ. Preşedintele CJ, Horea Uioreanu, a informat că producţia De'Longhi în parcul industrial Tetarom din Jucu va începe oficial spre finele lunii februarie. "Am primit informaţia că au început deja probele de lucru, dar oficial producţia a fost programată să demareze în februarie", a spus Uioreanu. Valentin Ilcaş, lider al Sindicatului Cartel Alfa Cluj, a precizat că De'Longhi şi-a constituit un nucleu de tehnicieni luaţi dintre foştii lucrători de la Nokia, dar şi dintre conducători. „Este posibil că aproape toţi lucrătorii să fie din foştii angajaţi Nokia. Funcţionează reconversia pentru că diferenţele între ceea ce făceau ei, adică montaj la bandă, sunt relativ mici", a menţionat Ilcaş.

Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, a declarat că prima tranşă de persoane care au fost la stagiu de practică în Italia a revenit, iar acum acestea sunt angajate ale De'Longhi. „Următoarea tranşă se întoarce în 20 ianuarie, iar ceilalţi care vor deveni angajaţi vor face stagiile de practică în fabrica de la Jucu. E vorba despre 70 de oameni care sunt prezenţi aici şi 25 de persoane care vor veni în 20 ianuarie. Angajările vor continua pe tot parcursul acestui an", a menţionat şeful AJOFM. La începutul anului trecut grupul italian a anunţat achiziţionarea activelor Nokia din Tetarom III, pentru producţia de aparate electrocasnice şi electronice. Compania a anunţat că vrea să angajeze între 600 şi 1.000 de persoane, iar investiţia în dotările cu echipament ale halelor este de 30 de milioane de euro. De'Longhi s-a înfiinţat în 1902 ca atelier meşteşugăresc şi a devenit unul dintre liderii globali pe piaţa aparatelor electrocasnice, în special la automate de cafea şi la aparate de bucătărie. În 1994, De'Longhi a cumpărat compania italiană Climaveneta, iar în 2001, producătorul britanic Kenwood.

Anul trecut în aprilie italienii au achiziţionat brandul Braun de la grupul Procter & Gamble, pentru 140 de milioane de euro, pentru care a plătit 40 de milioane pe loc, iar restul va fi achitat eşalonat, pe 15 ani. În urma reorganizării sale, grupul are două divizii: cea de echipamente de uz casnic, care a avut în 2011 venituri mai mari cu 11,3% decât în anul precedent, şi cea de echipamente profesionale, în creştere cu 8,8%. Mărcile sale distinctive sunt De'Longhi şi Kenwood, alături de Ariete, Simac, Climaveneta, Dlradiators, iar principalele produse - aparate de cafea, electrocasnice de bucătărie, aparate de călcat, colecţii de mic dejun, sisteme de încălzire, aer condiţionat sau tratarea aerului. De'Longhi mai deţine fabrici în Italia, Rusia şi China. Compania italiană cu sediul la Treviso are 7.000 de angajaţi, fiind condusă de Giuseppe De'Longhi (preşedinte) şi de Fabio De'Longhi (vicepreşedinte). Aceasta a obţinut în 2010 venituri operaţionale de 1,4 miliarde de euro şi venituri nete de 749 de milioane de euro.

 

140.000.000 de euro a plătit De'Longhi pentru marca Braun, preluată de la grupul Procter & Gamble.

 


Cosmina FERNOAGĂ

Alin GOLBAN

 

Etichete
Comenteaza