Primele date oficiale privind situaţia economiei în criza generată de coronavirus: Deficit estimat la 6,7 % din PIB

Primele date oficiale privind situaţia economiei în criza generată de coronavirus: Deficit estimat la 6,7 % din PIB
| Foto: cotidianul.ro

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a oferit miercuri, 15 aprilie, primele date economice oficiale privind situaţia bugetului şi a economiei. Deficitul este estimat la 6,7% din PIB, în condiţiile în care Comisia de Prognoză a estimat pentru 2020 o scădere economică de numai 1,9%. FMI estimează o cădere economică pentru România de 5%, iar analiştii între 3,5% şi 4%.

Cîţu: Cresc bugetele Ministerului Muncii cu 8,1 mld. lei şi al Sănătăţii, cu 3,8 mld.lei

Bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale va fi majorat cu 8,1 miliarde lei, cel al Sănătăţii cu 3,8 Miliarde lei, iar cel al Ministerului Devoltării cu 1 miliard de lei, pentru investiţii, a declarat miercuri ministrul Finanţelor Florin Cîţu, înaintea şedinţei de Guvern. Guvernul va discuta rectificarea bugetară.

Ministrul a spus că, în condiţiile crizei generate de epidemia de coronavirus, economia va înregistra o scădere de 1,9% în acest an, conform Comsiei de Prognoză, iar deficitul bugetar va creşte la 6,7% din PIB.

Deficitul bugetului general consolidat va fi de 31,9 miliarde de lei, a spus ministrul.

La venituri se înregistrează o scădere de 23,2 miliarde lei, dar în condiţiile în care 3,8 miliarde lei vor veni de la Comisia Europeană, veniturile scad în final cu 19,4 miliarde lei. Scăderile vin din încasările din impozit pe profit, impozit pe vituri, TVA, accize şi contribuţiile pe asigururările sociale.

Cheltuielile cresc cu 12,5 miliarde lei, incluzând stimulentul de risc ce va fi acordat personalului medical, în valoare de 2.500 lei/persoană. Cheltuielile de asistenţă socială cresc cu 6,9 miliarde de lei, iar fobdul de rezervă este majorat cu 3 miliarde de lei.

Florin Cîţu a precizat că nu vor fi majorate taxele sau impozitele, aceasta fiind o lecţie învăţată la criza financiară din 2008 - 2009. „Ar fi o frână pentru economie. Injectăm lichidităţi în sistem”, a spus ministrul.

Cîţu a anunţat şi un al doilea pachet de susţinere a economiei, care va fi pus în aplicare după încetarea stării de urgenţă.

Declaraţiile ministrului Finanţelor:

- economia va avea o contractie de 9% din PIB, deficitul bugetului creste 6,7 % din PIB, acestea sunt estimari.

- vedem o scadere a impozitului pe venit cu 1,5 mil lei

- cresc cheltuielile cu asistenta sociala

- Vom lua bani din fondul de rezerva ca sa nu mai facem o rectificare bugetara.

- Al doilea pachet il vom prezenta dupa starea urgenta.Stiu ca au inceput sa se faca plati pentru somaj tehnic

- Vineri incepe IMM Invest cel mai mare program de sustinere al IMM-urilor.

-  Sunt discutii cu sistemul financiar bancar.Suntem in discutie zilnica.

- Vor fi cresteri de taxe? Nu vom creste taxe in acest an. Din contra injectam lichiditate in sistem.

- MF are in plan alte masuri directe de ajutorare? Prin plata somajului tehnic sustinem populatia, vom veni cu proecte pentru faza a doua.

- Plata compensatorie pentru persoanele care vor fi angajate dupa starea de urgenta? Ne vom uita si la acest proiect face parte din faza a doua.

- Bancherii au nelamuriri. Am inchis multe dintre aceste nelamuriri impreuna vom trece peste nelamuriri. Le cer bancherilor sa nu puna piedici celor care cer credite.

- Estimarile de scadere ale FNI , referitor la Bufferul aflat la dispoziţie, mai sunt bani de investitii? Sunt bani de investitii, nu au fost taiati bani de investitii ba din contra au fost supl.imentate fondurile pt investitii.

- Dupa estimarile FNI se vede o revenire de tip V. Dar nu se vad estimari despre cum isi va reveni economia, depinde de noi sa iesim cu bine din criza.

- Incasarile in martie ne-a aratat ca economia s-a incetinit in aprilie ne arata ca marile compani au platit taxele si se vede le multumim companiilor care si-au platit.

 

 

Comenteaza