Prima zi de vacanță sau prima zi de muncă? Ce sume pot primi cei care angajează elevi și studenți pe perioada verii

Prima zi de vacanță sau prima zi de muncă? Ce sume pot primi cei care angajează elevi și studenți pe perioada verii

Firmele care angajează elevi și studenți pe perioada verii pot beneficia de un stimulent financiar lunar.

Elevii și studenții care vor să lucreze peste vară pot începe să-și caute de lucru! Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă le reamintește angajatorilor că pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, dacă angajează elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor.

Potrivit sursei citate, valoarea ISR, actualizată în 2022, este de 525,5 lei, așadar stimulentul ar fi aproximativ 262 de lei.

Stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student.
 
Pe perioada verii, angajatorii pot încheia contracte individuale de muncă cu elevi și studenţi pe perioada vacanţelor pe perioadă determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial sau a unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei, conform ANOFM.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.

Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor.

Dar, atenție, potrivit ANOFM, nu beneficiază de stimulentul financiar, angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, precum nici cei care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...